– Han markerar var han står politiskt. Att inte bära slips är en vänstermarkör, erkänn att du tänker på Marx när du ser honom, säger den polska fotografen Agnieszka Mracek när den nya kommissionen poserar inför kamerorna.
Det är en överdrift. Frans Timmermans är socialdemokrat. Han och hela kommissionen har precis fått starkt stöd i EU-parlamentets omröstning: 461 ja-röster, 157 nej och 89 nedlagda röster – högre stöd än vad avgående kommission hade då den tillträdde. Timmermans strålar som en sol inför fotoblixtrarna men är sammanbiten på sin väg från punkt a till punkt b i EU-parlamentets korridorer.
Grönt paket om tre månader
Dagens ETC har blivit nekad att tala detaljer om EU:s klimatpakt Green deal vars utformande ligger på hans axlar – men Timmermans ställer ändå upp för intervju medan han är på språng genom parlamentets korridorer.
– Vad EU behöver är en ambitiös Green deal för våra barns framtid och det är vad vi ska jobba för de här 100 dagarna som kommer, säger Timmermans.
Det är under kommissionens 100 första dagar EU:s Green deal ska utformas. Men det som redan framkommit gör gällande att utsläppsminskningarna visserligen prioriteras men är långt ifrån tillräckliga för att uppnå Parisavtalets klimatmål. Först år 2050 har EU förutsatt sig nå klimatneutralitet.
”Inte råd att vara mjäkiga”
FN:s klimattoppmöte i Madrid inleds idag med färska larmrapporter från klimatforskare – världen måste begränsa utsläppen radikalt för att förhindra en klimatkatastrof. Och det kan inte vänta. Som det ser ut idag ökar utsläppen globalt och alla länders samlade klimatambitioner kommer inte tillnärmelsevis räcka för att minska dem – utan som bäst till att ligga still på samma nivåer. Efter Kina och USA ligger EU i topp för världens utsläpp och utgör därmed i princip ett sista hopp.
Dagens ETC frågar Frans Timmermans om EU kommer att kunna presentera något hoppingivande under klimatmötet.
– EU erbjuder klimatneutralitet till år 2050 och vi kommer att bjuda in resten av världen att göra detsamma. Om de inte gör det kommer EU att pressa dem på olika sätt, vi har inte råd att vara mjäkiga vad gäller framtiden, säger Frans Timmermans.
Keller vill bli överraskad
Men han kan inte lova att EU kommer att nå målet med utsläppsminskning på 55 procent.
Åtgärderna handlar om höjda tullavgifter för stora utsläppare, till exempel – och eventuella straffavgifter för de medlemsländer som inte lever upp till EU:s krav.
– Jag tvekar inte på Timmermans personliga ambitioner men han är bakbunden av EU:s relation till storfinanserna. Om inte EU:s jordbruks- och handelspolitik reformeras i grunden blir klimatpakten halvhjärtad, säger Ska Keller, också på plats i Strasbourg och ordförande för den gröna gruppen i EU-parlamentet som lade ned sina röster i omröstningen.
– Jag hoppas att kommissionen ska överraska mig positivt, säger hon.
”Bristande klimatambitioner”
Ännu mer kritiska till den nya kommissionen var Förenade europeiska vänstern/Grön nordisk vänster, Vänsterpartiets partigrupp i Europaparlamentet. Svenska Malin Björk (V) och hennes partikamrater röstade nej till den nya kommissionen, främst på grund av ”bristande klimatambitioner”.
”Han (Timmermans) kunde inte ens lova ett mål på 55 procents utsläppsminskningar till 2030 i den nya klimatlag han ska lägga fram inom de hundra första dagarna på sitt nya jobb. Detta trots att all vetenskap säger att vi måste nå minskningar på 65 procent”, skriver hon i Aftonbladet.
Ekonomin sköts av annan
Det finns starka högerpopulistiska krafter i EU-parlamentet men klimatpaketet har brett stöd, som ett minimum. Flera organisationer ur miljörörelsen menar att Timmermans är bakbunden på grund av den politiska strukturen inom kommissionen. Hans portfölj är begränsad till mjuka teman som koldioxidutsläpp medan den tunga ekonomiportföljen – ”Ekonomi som fungerar för människan”, som hanterar de hårda finansiära delarna av den gröna omställningen – gick till den lettiska högerpolitikern Valdis Dombrovskis.
– Jobben och framför allt ekonomin finns i Dombrovskis portfölj. Som lettisk premiärminister utformade han ett klassiskt åtstramningspaket som handlade om att gynna företag, det vill säga business as usual och rent klimatfientligt, säger David Adler som koordinerar kampanjen Green new deal for Europe och rörelsen Democracy in Europe som arbetar för social rättvisa i kampen för klimatet.
Timmermans omsvärmas av journalister och andra som vill tala.
– Nu gäller det att leverera. Vi ses i Madrid.