Under våren genomfördes en läsarundersökning om Dagens ETC:s miljöbevakning och gensvaret var stort. Ett är säkert: Dagens ETC:s läsare uppskattar och vill ta del av fler granskningar och analyser om planetens allvarliga hälsostatus. Det och mycket annat tar vi med oss i det pågående förändringsarbetet.
Totalt valde 2757 personer att svara på den enkätundersökning som skickades ut till prenumeranter tidigare i vår. Tack vare det har vi fått ny värdefull kunskap, både om vad ni läsare anser om tidningens befintliga bevakning på klimat- och miljöområdet och om dess förbättringspotential.
Till att börja med känns det roligt att konstatera att en majoritet av alla som svarat på enkäten, 67 procent, är ”nöjd” eller ”jättenöjd” med vår rapportering. Vi hoppas självklart att siffran ska bli ännu högre framöver – särskilt mot bakgrund av planetens allt mer kritiska hälsostatus och för att våra journalistiska ambitioner matchar frågans tyngd.
När det gäller vilken typ av miljö- och klimatinnehåll ni läsare anser viktigast hamnar granskningar i topp, följt av analyser och nyheter. Genomslaget för våra två senaste miljögranskningar – om PFAS-utsläpp och Exxons inflytande över Moderaterna – visar samtidigt att det finns ett stort sug efter den här typen jobb i en bredare krets.
I enkäten är det också tydligt att lösningsfokuserad journalistik värdesätts. Hela 98 procent tycker att det är ”ganska” eller ”mycket” viktigt att vi riktar fokus mot exempelvis länder, företag och personer som lyckas ställa om. De allra flesta (91 procent) ser det också som viktigt att vi fortsatt tackar nej till fossilannonser, det vill säga reklam från fossiltunga och klimatbelastande företag.
Inte lika samstämmiga är svaren när det gäller en öppenhet för poddar och dokumentärer på klimat- och miljötema, även om ungefär en tredjedel kallar sådana satsningar ”spännande”.
Väldigt många tog chansen att i fritextdelarna tycka till och ge förslag eller tips. Det är vi mycket tacksamma för. Det är bara tillsammans med er vi kan växa och bli bättre.
Nu startar ett arbete för att till hösten kunna lansera ett gäng nyheter kopplade till vår miljö- och klimatbevakning, som också innefattar en nyanställning. Hoppas ni vill hänga med oss på resan. Och fortsätt gärna att dela med er av era tankar och synpunkter.
Ett urval kommentarer ur fritextdelarna:
”Jag vill gärna ha mer tips 'hands on'. Alltså praktiska råd solceller, odling, mat, renovering osv. Då kan jag få en känsla av att det lilla jag kan bidra med har betydelse.”
”Vi behöver hjälp att övertyga alla som säger: Det spelar ingen roll vad lilla jag, vårt lilla land gör. Se till att de stora skurkarna gör nåt. De stora nedsmutsarna, de stora länderna.”
”Avdelningen Gröna frågan får ofta bra klimat-/energifrågor med mycket matnyttiga svar. Fortsätt med det. ”
”Det är viktigt att visa på vad som behöver göras. Och att våra liv med största sannolikhet skulle bli mer tillfredsställande med de förändringar som krävs. ”
”Gör tydliga granskningar om vad de politiska besluten har för konsekvenser för klimatet. Även granskningar om vilka som är de värsta klimat- och miljöbovarna.”
”Ge tips om lokalt engagemang över hela landet. Finns det rebellmammor i Eskilstuna? Fridays for future i Luleå? Finns Gretas gamlingar i Sveg?”
”Jag vill bara tacka för all klimatbevakning under åren. Länge var ni ju mer eller mindre ensamma. Fortsätt att sätta ribban högre än DN och public service-bolagen!”
”Klimatkrisen och utarmningen av biologisk mångfald är två parallella kriser. Dom är lika viktiga med svåra konsekvenser. Båda behöver ges plats.”
”Låt inte politisk korrekthet eller ideologisk tillhörighet hindra er från att då och då vara självkritiska. Det stärker trovärdigheten även om det ibland utlöser kritik.”
”Jag skulle vilja se mer journalistik om mekanismerna runt civil olydnad. En motvikt mot all ilska och upprördhet som klimataktivister triggar.”
”Skulle gärna se mer material om klimatet i tidningen.”
”Håll hoppet levande men försköna inte!”
”Ett avgörande problem är att politiken inte krokar arm med forskarna och för vidare kunskapen om det allvarliga nödläget till medlemmar och allmänhet. Det är viktigt att bevaka hur arbetet fortskrider i EU och hur politikerna röstar.”
”Skriv fler inspirerande artiklar om exempevis kommuner som går före. Det är fint att läsa och viktigt för att sporra omställningen.”
”Boktips och historiska bakgrunder i klimatfrågan tycker jag vore intressant att få ta del av.”
”Vi är ju alla förlorare men vi som råkar befinna oss i en rikare och klimatmässigt inte akut hotad del av världen kan fortsätta att borra hål i botten på den båt som så uppenbart sjunker. Tack Dagens ETC för att ni visar att det finns fler som är oroliga och vill göra skillnad.”
”Fortsätt som ni gör! Ni är viktiga! Men...viktigt att ni fortsätter viss på nåt positivt också! Lätt att man kroknar.”
”Jag tycker verkligen att ni gör ett väldans bra jobb som det är, men jag vet att det händer att jag tänker att ’det där skulle jag vilja veta mer om' eller ’vad menas med det?’ Jag måste bli bättre på att notera och fråga eftersom jag antar att om jag tänker så, så är det fler som också funderar.”
”Jag skulle vilja ta del av en analys av Sveriges energisystem med tung inriktning på el, elproduktion, distribution, marknadstänkandet och dess konsekvenser. ”
”Dagens ETC:s klimatbevakning betyder jättemycket för mig och jag litar på den. Det skulle vara mkt svårt att orientera mig annars.”
”Förutsätt inte att läsarna har koll på helheten. Använd genomarbetade faktarutor, gärna återkommande. Dissekera då och då i detalj hur nyheter, kampanjer, resonemang och forskning vilseleder, mörkar och bortser från fossilförstörelse.”
”Låt fler åsikter komma fram och bredda diskussionen. Gör en tidning för fler än de redan frälsta, och lämna kampanjjournalistiken bakom er.”
”Jag har uppskattat texter av bland annat Tomas Kåberger och George Monbiot mycket. Gärna fler sådana pålitliga skribenter. Jag har flera vänner som börjat prenumerera på Dagens ETC just på grund av klimatrapporteringen.
”Dagens ETC skulle kunna utmärka sig genom granskningar och analyser som visar vad som verkligen kan ha väsentlig betydelse för klimatet och vad som mest handlar om att man låtsas att man gör något eller som mest syftar till att förskjuta fokus bort från det som skulle göra verklig skillnad.”
”Det är svårt att i appen hitta de nya artiklarna då ni lyfter fram de som de flesta klickar på. Jag förstår dilemmat men prioritera upp vård av de läsare ni redan har framför att jaga nya. Då tror jag ni också får fler nya och återkommande läsare.”
”Fortsätt vara kritiska men fastna inte i partipolitik och var källkritiska. Det är viktigt att fakta kommer fram och att den paketeras så att även en M- och SD-person verkligen läser och tar till sig budskapet.”
”Dagens ETC:s klimatbevakning är ett av många skäl varför jag är prenumerant.”
”Jag tycker det är bra med hårda granskningar av regeringens och SD:s miljöpolitik. Vi måste hela tiden visa på konsekvenserna.”
”Undersök vilka lobbyinggrupper som påverkar regeringspolitik och riksdagsmän. Vem betalar? Vad vill de åstadkomma?”
”Jag tycker mycket om att ni inte duckar för svårigheterna samtidigt som ni lyfter fram möjligheter och alternativ.”
”Grävande journalistik är det viktigaste av allt. Det ger kunskap, argument och fördjupning.”
”Jättegärna en bra klimatpodd!”
”Om det är en sak jag skulle önska så är det att ni lyfter frågan om klimatet över den klassiska vänster-höger retoriken.”
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.