Under flera år vägrade Théo Ghnassia att äta choklad. Han ville inte främja dåliga arbetsförhållanden och miljöförstöring. Men på en resa i Mexiko fann han ny inspiration. Numera tillverkar han vegansk choklad av kakaobönor importerade med segelbåt.
”För mig är det självklart att leva i linje med mina värderingar”, säger han.
Emelie Stenqvist
Domkyrkans klockor ekar mellan Visby innerstads byggnader. Det är fredag förmiddag och Théo Ghnassia lyfter ut skylten som visar att Gotlands chokladfabrik har öppnat för dagen. Bara någon minut senare kliver de första kunderna in genom dörren.
– Talar du franska? frågar de.
Théo Ghnassia lyser upp när han får möjligheten att prata sitt modersmål. Flera ”merci” och två påsar chokladpraliner senare lämnar kunderna affären med ett ”au revoir”.
– Det är roligt att många olika sorters människor hittar hit. De flesta kommer bara för chokladen men det finns också de som vill höra historien bakom projektet. Det gör mig väldigt glad, säger Théo Ghnassia.
För den franskfödde 36-åringen handlar det inte bara om att tillverka och sälja choklad, utan främst om att inspirera och bidra till ett grönare samhälle.
Filmidé blev ögonöppnare
Under mer än tio år levde Théo Ghnassia i en kappsäck, med bara några få månader per år som bofast i Danmark. Då säsongsarbetade han inom lantbruket för att ha råd att fortsätta upptäcka världen.
– Jag är en nyfiken person. Jag gillar att resa och träffa nytt folk, säger Théo Ghnassia.
Kanske var det den utforskande ådran som också väckte hans intresse för kakaon. På den tiden var han i tjugoårsåldern och studerade filmproduktion. Tanken var att göra en dokumentär om arbetsförhållandena inom chokladindustrin. Det blev dock aldrig någon film. Istället fick Théo Ghnassia en fördjupad inblick i branschen, vilket ledde till att han tvärt slutade att äta choklad.
– Jag upptäckte att industrin var värre än jag hade trott med olagligt barnarbete, skövlade regnskogar och bönder som knappt får betalt för sitt hårda slit. Det kändes inte etiskt rätt att fortsätta äta choklad. Vi lever i en värld där ekonomin styr och då vill inte jag investera mina pengar i sådant som jag inte vill vara involverad i.
Böndernas bönor inspirerade
År 2012 reste Théo Ghnassia till Mexiko för att hälsa på en vän. Det var första gången han besökte ett land med kakaoproduktion, och han minns att han kände sig entusiastisk.
– Mitt intresse för kakaobranschen hade fördjupats efter filmstudierna så det var spännande att få komma till en kakaoregion. Jag visste att de hade en gammal tradition av odling och att frukten var något heligt för dem.
Han var framför allt nyfiken på den växande ”bean-to-bar”-trenden, som i korta drag innebär att tillverkaren gör choklad direkt av kakaobönorna. Och inte av exempelvis kakaomassa.
– ”Bean-to-bar” är det enda sättet att göra choklad enligt mina värderingar, framhäver han.
Under resan lärde Théo Ghnassia känna ekologiska kakaobönder som gärna delade med sig av sin kunskap. Hos dem fick han testa råa kakaobönor. Det gav honom mersmak.
Väl tillbaka i Danmark började han att undersöka kakaons möjligheter.
Värderingar styr skapandet
Idag har det gått nästan tio år sedan Théo Ghnassia lekfullt började utforska chokladtillverkning. Efter det har han hunnit både öppna och stänga sin första butik på Samsø, flytta till en ekoby på Gotland och starta ännu en vegansk chokladaffär.
Drivkraften bakom projekten är, enligt honom själv, hans värderingar kring hållbarhet och rättvisa.
– Hade det inte varit för mina ståndpunkter hade jag inte gjort det här. Jag tycker att det är självklart att respektera planeten vi bor på. Jag hade också gärna sett att fler kakaobönder själva kunde tillverka choklad och sälja den.
Han har en nära kontakt med de två latinamerikanska bönder som han köper sina bönor från. De odlar ekologiskt med den biologiska mångfalden i åtanke. Samtidigt erkänner Théo Ghnassia att han inte kan vara hundra procent säker på hur deras arbetsmetoder ser ut.
– Jag väljer att lita på dem. Jag ser personerna bakom arbetet och jag får en bild av deras värderingar. Det ger mig tillit.
Att vara transparent är en väsentlig del av det gröna företagandet, anser Théo Ghnassia.
– Alldeles för ofta handlar vi saker utan att veta om processen och ställningstagandena bakom varan. Det är suddigt med för många mellanhänder och transporter. I en hållbar värld får konsumenterna ta del av varje steg bakom en produkt. Därför är transparens jätteviktigt för mig.
Med vind i seglen
När det gäller transport har Théo Ghnassia inte alltid känt sig helt nöjd med sina val. Under tiden i Danmark importerade han nämligen kakaobönorna med containerfartyg.
– Jag frågade mig själv vad meningen med projektet var när jag ändå transporterade med dessa stora fartyg från andra sidan jordklotet. Det kändes inte alls bra.
Så han började se sig omkring efter en lösning. Då upptäckte han Fairtransport, ett nederländskt fraktföretag som transporterar varor världen över med segelbåtar.
Numera fraktas alla hans kakaobönor med ett av deras skepp från Latinamerika till Amsterdam, där Théo Ghnassia själv hämtar upp dem en gång per år. Målet är att snart kunna segla dem hela vägen till Visby hamn.
– Det är på gång men allt är inte klart ännu. När man vill göra saker som inte är standard så tar det alltid lite längre tid att hitta rätt sätt. Men jag gillar utmaningar.