Må så vara för den som har ett ymnighetshorn till plånbok och som i tanken placerat huset längs sydligare breddgrader – i USA, Australien och Nya Zeeland, där sådana varit på modet sedan länge, ställer klimatet av naturliga skäl inte lika stora krav på isolering.
Men för Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson var det just kostnader och anpassning till den svenska vinterkylan som ställde till det under processen med att bygga det egna drömhemmet. Fantasin var det däremot inga problem med. Den fanns där, men tvingades underordna sig de ekonomiska realiteterna. Och bygglovet var kanske det som gick enklast att få igenom.
– Startbeskedsmötet blev rekordlångt, två och en halv timme, men sedan förklarade de att det bara var för att sätta oss på prov eftersom vi tänkt bygga huset själva. De ville försäkra sig om att allt skulle gå rätt till, säger Thomas Jacobsson när vi hälsar på i det i princip färdigbyggda containerhuset på Värmdö utanför Stockholm.
– Efteråt sade de att det var ett jättespännande projekt och en väl genomförd ritning och ansökan, fyller Linda Ulfsdotter i.
Det är lätt att leva sig in i Värmdö kommuns tjänstemäns entusiasm när man står med en skärgårdsvik i ryggen och tittar upp mot containerhusets stål- och glasbeklädda fasad. Den både bryter av – materialen är inte de första att förknippas med omgivningen – och smälter in – den valda, utvändiga färgen glider nästan sömlöst ihop med den skuggbadande klippväggen bakom. Som en New Yorksk skyskrapa i miniatyr utslängd i en svensk skärgård.
För tillfället syns bara ett par sothönor doppa huvudet i vattnet vid bryggan och en trut av okänt slag kretsa kring viken, men Thomas Jacobsson berättar att de både sett havsörn och bävrar patrullera omgivningarna. Och naturligtvis räv, trana, mink, rådjur och diverse andra flygande djur.
Gjort mycket själva
Men det är inte för omgivningarnas skull vi hälsar på, utan för att ta del av Thomas Jacobsson och Linda Ulfsdotters erfarenhet och förmedla den till andra som inte nöjer sig med en vanlig röd stuga med vita knutar.
– För det första får man räkna med att göra mycket själv, kanske det mesta, som vi har gjort. Vi pratade med flera arkitekter, men det var bara Måns Tham som förstod vad vi ville göra. Det finns ju inga byggfirmor som kan det här. Vi är också först i Sverige med ett containerhus med villastandard, inte med att bli klara, men att sätta igång med att bygga ett sådant, säger Thomas Jacobsson.
Nu ska det sägas att Thomas också jobbar som lastbilsförare och därför haft möjlighet att låna både lastbil och grävmaskin, något som minst sagt underlättat för paret att bygga huset på egen hand.
– Grunden har gjutits av en firma. El och ventilation har vi också fixat med hjälp utifrån. Golvvärmen har jag visserligen lagt själv men det krävdes att rörmokare kom och godkände. Sedan är det vissa svetsningar som krävde certifiering, för bärighetens skull. Men annars har vi gjort allt själva, förklarar han.
Isolering – en hemlis
De berättar mer än gärna om det mesta i processen. Om hur de slet hund med att få bort träplanken som agerade containrarnas golv. Om hur de sparat pengar genom att hämta material och annat från byggen, saker som ändå skulle slängas – en diskbänk från Nacka strand, en järntrappa från en militärförläggning i Bromsten, en ektrapp från Hötorgshallen vid Hötorget, metallskivorna bakom köksön från ett ställverk i Täby.
– Vi hade tänkt samla på oss begagnade fönster också, men vi hittade inga som klarade energikraven, så där fick vi köpa nya. Nu har vi gasfyllda treglasförnster med jättelåga U-värden. Det blev dyrare än vi tänkt, men mycket snyggare, säger Linda Ulfsdotter.
En sak håller de dock för sig själva. Lösningen på hur huset bäst isoleras.
– Vi trodde vi kunde ha sprutisolering, men vår konstruktör avrådde oss, sade att det inte skulle vara säkert att det höll hela husets livslängd, så vi blev tvungna att hitta olika isoleringslösningar för olika delar av huset. Beräkningarna kostade helt enkelt så mycket att om någon vill veta mer så ger vi inte bort det gratis, utan de får tala med vår konstruktör och vår arkitekt, säger Linda Ulfsdotter.