– Vårt mål är att förändra hur världen använder energi i extremt stor skala, sa Teslas grundare, Elon Musk, på den förhandshajpade presskonferensen förra torsdagen.
Elbilstillverkaren ska inte längre bara syssla med klimatsmarta bilar, meddelade Musk, utan tar nu steget mot att satsa på lagring och distribution av förnybar energi i hela samhället. Möjligen har företaget efter ett decennium i elbilsbranschen insett att om inte Tesla gör det, kommer ingen annan heller att ligga i bräschen för att samhället ska ställa om till förnybar el.
Musk redogjorde också kort för sin grundläggande motivation bakom satsningen: ”Jorden kommer att gå under om vi fortsätter som vi gör i dag”. Sedan visade han en bild på solen:
– Vi har den här behändiga fusionsreaktorn på himlen som kallas solen. Utan att vi behöver göra någonting så fungerar den.
Till tonerna av rockmusik och publikens jubel avtäckte han sedan – den blyga men karismatiske multimiljardären, som bland annat ligger bakom betaltjänsten PayPal och rymdprogrammet SpaceX – Teslas nya produkt, Powerwall. Det handlar om billiga och skalbara batterier, som enligt Musks vision kommer att utgöra kärnan i morgondagens eldistribution, där var och en kan ha ett batteripack hemma på väggen och solceller på taket som gör oss självförsörjande på el.
”Borde känna sig otroligt hotade”
Vad Tesla gjort i praktiken är att de lyft ut batterierna som sitter i deras elbilar och anpassat dem till att driva våra hem, våra företag, samhällen – eller hela planeten.
Instegsvarianten är ett hundra kilo tungt batteripack på 10 kilowattimmar i designad förpackning (den kan hängas på väggen och fås i olika färger) för 3 500 dollar. Väggbatteriet kan dels användas för att lagra energi från solceller på dagarna, som sedan kan användas på kvällar och nätter, och dels för att göra människor till oberoende elproducenter – fria från såväl strömavbrott som elbolag.
– Kraftjättarna borde känna sig otroligt hotade. På sikt, när det har hunnit sprida sig, kommit till Europa och blivit ytterligare tekniskt förfinat är det här existentiellt hot för den existerande energibranschen, säger Harald Överholm, grundare av solcellsbolaget Eneo Solutions, till tekniksajten Breakit.
Hittills har ett problem med förnybara energislag, såsom solceller och vindkraft, varit att det är svårt att reglera när och hur mycket energi som produceras. Solen lyser inte på natten och vinden blåser inte jämt, till skillnad från kärn- och kolkraft, som kan skruvas av och på direkt i förhållande till hur mycket el som konsumeras för stunden. I Sverige har vi kunnat lösa det här relativt enkelt genom vattenkraften, som länge fungerat som energikran när kärnkraften stått still.
”Det går visst”
Men möjligheten att bygga ut vattenkraft på samma sätt som i Sverige är få länder förunnat. Därför har det länge ansetts orealistiskt att satsa på förnybara källor i stor skala och helt fasa ut fossil- och kärnenergi. Kritikerna har hävdat att det helt enkelt inte går att effektivt lagra energi i så stora mängder som krävs för att försörja ett helt land en stilla januarimorgon.
– Det går visst, säger nu Elon Musk.
Utöver Powerwall-batteriet för hemmabruk ingår nämligen en kraftfullare variant i Teslas koncept på 100 kWh, som kan seriekopplas till gigantiska energireserver. Med 160 miljoner Powerpacks skulle hela USA:s energibehov kunna lagras, och med 900 miljoner batteripack skulle hela jordens elförsörjning kunna tillgodoses.
900 miljoner kylskåpsstora batterier. Det är såklart väldigt många.
– Är det otänkbart många? undrar Musk retoriskt.
Och svaret är givetvis nej. Idag produceras cirka 100 miljoner bilar och lastbilar i världen årligen. Med samma produktionstakt skulle hela jordens energiförbrukning kunna fördelas via batterier inom tio år. Om man lägger till energibehovet för all uppvärmning och alla transporter ligger kapaciteten ytterligare tio år bort i tiden. Det förutsätter givetvis att den förnybara energiproduktionen av solenergi och vindkraft byggs ut i samma takt.
– Det här kommer att ge en enorm skjuts för utvecklingen, säger Olle Johansson, vd på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.
– Vi tror väldigt mycket på energilagring i liten skala i framtiden, så Teslas sätt att lansera det här är fantastiskt, både prismässigt och formmässigt. Historiskt har bilen varit en statussymbol för väldigt många, men för dagens unga kanske status snarare blir att visa att man har ett energilager hemma.
”Intressant även för små aktörer”
I strikt mening är Teslas batterisatsning varken en innovation eller ett tekniskt framsteg. Powerwall bygger inte på någon revolutionerande batteriteknik utan använder samma typ av litiumjonbatterier som redan driver elbilarna. Det nya med Musks presentation är snarare det visionära och politiska. Kanske lättast jämförbart, inte med politiker, men med andra entreprenörer, som Steve Jobs, som på liknande sätt återupptäckt gammal teknik och sedan sålt in den som något livsstilsförändrande i lite snyggare förpackning.
Olle Johansson menar att den stora nyheten med Teslas satsning, förutom formen, också är priset. Prislappen för de nya batterierna hamnar på 350 dollar per kWh, vilket är en tredjedel av vad -analytiker förutspått tidigare i år.
– Det som är så spännande med solceller och batterier är att det inte finns samma skaleffekter som för andra energislag, det blir inte billigare och effektivare bara för att man skalar upp produktionen i stora system. Det gör att det blir intressant även för små aktörer att investera i det här.
Kan man verkligen bli självförsörjande på solceller i Sverige på vintern?
– Att klara sig enbart på solceller och batterier blir ganska tufft i Sverige. Men det handlar inte om att klippa kabeln mot omvärlden, elnätet kommer fortfarande att behövas, men på ett annorlunda sätt. På vintern kanske batteriet kan användas för att lagra centralt producerad vindenergi istället, säger Olle Johansson.
Att Sverige skulle satsa på stora batteriparker nationellt tror han däremot är mindre sannolikt. För långsiktig och storskalig lagring av el finns det bättre tekniker än batterier, menar han.
När Teslas Powerwall kommer till Sverige är ännu oklart, men uppges nå den tyska marknaden innan årets slut.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.