Nyligen uppmärksammade Dagens ETC hur Tekniska museet i Stockholm låtit sig bli en plattform för fossiljätten Equinor (tidigare Statoil).
Det var i november som museet arrangerade en välbesökt deltävling i barnturneringen First Scandinavia, som den norska statliga oljegiganten är huvudsponsor till. Medan de tävlande barnen löste utmaningar kopplade till havens miljöproblem fick Equniors varumärke tydlig exponering på både spelbord och tävlingströjor.
Equinor är Norges största oljebolag som, mitt i klimatkrisen, valt att expandera sin fossila verksamhet – något som mött kraftig kritik. Bolaget har också anklagats för att sprida desinformation om sin roll i omställningen och för att särskilt rikta in sig på barn och unga i sin marknadsföring.
”Ska inte nyttjas som spelpjäser”
Efter publiceringen av Dagens ETC:s artikel startade medborgarplattformen Skiftet en mejl- och namninsamlingskampanj för att uppmana Tekniska museet att ”tvätta bort den smutsiga oljan”.
”Skolbolag ska inte utsättas för de budskap som fossilbolagen vill nå ut med. De ska inte heller kunna nyttjas som spelpjäser i fossilindustrins PR-kupper”, skriver Skiftet på sin Facebooksida.
Tidigare i år beslutade Science museum i London att avsluta en sponsringsdeal institutionen haft med Equinor.
Skiftet kräver nu att Tekniska museet tar efter och ”skyndsamt ta fram en policy som stoppar fosilbolag från att få en plattform i deras utställningar och evenemang”.
Inget svar om ny policy
På Skiftets hemsida har Tekniska museet kommenterat protestinitiativet.
Museets talesperson skriver att det är förståeligt ”att det sätt som Equinor nu kopplas samman med Tekniska museet väcker känslor hos många” och att de ”tittar på andra lösningar för att kunna fortsätta ge svenska skolor möjlighet att delta i världens största vetenskapstävling för barn och unga.”
När Dagens ETC ringer upp Tekniska museets direktör Peter Skogh utvecklar han svaret, och vill återigen betona att museet inte har en sponsringsdeal med Equinor. Men han är självkritisk:
– Vi borde ha genomlyst det här tydligare, inte minst eftersom det kan uppfattas som så. Det är ingenting som vi vill stödja och det är mot vår egen policy att ha fossilbolag som sponsorer. Så därför kommer vi att se över samarbetet.
Betyder det att tävlingen framöver inte kommer att hållas på Tekniska museet om Equinor fortsatt är huvudsponsor?
– Ja vi får se. Vi har etablerat en kontakt med den skandinaviska arrangören och påpekat detta. Det är ett år kvar till nästa tävling så vi hinner ha den dialogen och titta på det här.
Fotnot: Artikeln uppdaterades 23/12 med citat från Tekniska museets direktör.