✔ Fota kylen! Är det svårt att hinna gå igenom vad som finns hemma på morgonen, ta en bild som du kan titta på efter jobbet när du handlar.
✔ Om du köper storpack – dela upp och frys in.
✔ Rotera maten i kylen. Ställ det äldsta längst fram så det inte ligger så du inte öppnar en ny burk creme fraiche om du har en gammal som behöver ätas upp.
✔ Frys in det som du inte kommer hinna göra slut på. Även tacosalsan, mjölk, grädde och matfetter går att frysa. Vispgrädde kan inte vispas om den varit fryst, men går bra att använda i mat.
Ta hand om rester
✔ Ha restfest! Gör en restbuffé en dag i veckan där man får välja mellan veckans alla överblivna rätter.
✔ Frys in även små mängder. Blev det inte en hel portion ris kvar? Frys in i en större burk som du fyller på vartefter. Till slut har du till en middag.
✔ Börjar frukten bli gammal? Skär i bitar, frys in och använd till smoothies.
✔ Ha alltid ägg hemma, om du äter ägg. Det flesta rester går att hacka ner i en omelett.
Förvara maten rätt
✔ Nyare kylskåp har fläktar som jämnar ut temperaturen i skåpet, men många kylskåp är av äldre modell och då finns de kallaste temperaturerna i botten och de varmaste högst upp. Tvärtemot grönsakslådornas placering så ska grönsaker placeras i toppen och köttet i botten. Mejeriprodukter kan placeras i mitten.
✔ En bra kylskåpstemperatur är 4–5 grader.
✔ Potatis ska förvaras mörkt och svalt.
✔ Bröd förvaras i rumstemperatur eller frys. Surdegsbröd håller längre än annat bröd, hårt bröd håller längst.
✔ Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt, på den kallaste platsen. Går bra att frysa, men ju fetare charkprodukter desto kortare hållbarhet i frys.
✔ Frukt och grönt är det som slängs mest, så köp inte för mycket. Frukt kan med fördel ligga kvar i påsen. Bland annat banan, tomat och äpple utsöndrar eten som påskyndar mognaden.
✔ Ägg kan förvaras i rumstemperatur. Bäst före-datumet är satt efter rumstemperatur, så i kyl håller äggen betydligt längre.
✔ Titta, smaka och lukta! Mögel syns, skämda produkter och sur mjölk kommer du känna om de luktar. Luktar och smakar det bra så går det att äta. Tillhör du en riskgrupp för listeria finns särskilda råd för hållbarhet som bör följas.
Källa: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket