Sydkoreas största parti, liberala Demokratiska partiet eller Minjupartiet, går till val på en politik för skärpta utsläppsminskningar och nollutsläpp 2050. I veckan lanserade partiet ett klimat- och energimanifest med en rad konkreta förslag för att få ner utsläppen. De viktigaste förslagen är, förutom målet netto nollutsläpp 2050, införande av en koldioxidskatt, en avveckling av finansiering av inhemska och utländska kolprojekt och stora investeringar i förnybar energi.
Partiet kallar satsningarna en Green new deal (GND), och föreslår att paketet ska fastställas i lag. Det är ett stort steg i ett land där utsläppsminskningar aldrig legat högt på den politiska agendan.
– Vi välkomnar tillkännagivandet eftersom det är detta både vetenskapen och alltfler koreaner och människor i hela världen begär. Nu har vi tre partier – Demokratiska partiet, Rättvisepartiet och Gröna Partiet – som står bakom en GND för att hantera den globala klimatkrisen., säger Justin Jeong, klimat- och energiansvarig på Greenpeace i Sydkorea, till Dagens ETC.
Goda förutsättningar
Tillsammans med dessa proklimatpartier har det Demokratiska partiet goda förutsättningar att säkra majoriteten av platserna i parlamentet efter valet.
Men även om målsättningarna och de konkreta förslagen i manifestet är bra saknas fortfarande en konkret och genomförbar plan – inklusive en tydlig färdplan, tidslinje och policyer – för att uppnå utsläpp av netton före 2050, konstaterar Justin Jeong.
– Vi skulle vilja se en uppföljningsdiskussion mellan parterna under och efter det kommande allmänna valet, som resulterar i en mer konkret färdplan och lagstiftning.
Sociala dimensionen saknas
Demokratiska partiet är det första parti i regeringsställning i hela Östasien som ställt sig bakom ett netto nollutsläpps-mål till 2050.
– Japan siktar på 80 procents utsläppsminskning till 2050, så Sydkoreas ambition kan skapa ett bra momentum som sätter press på grannländer som är stora utsläppare, säger Justin Jeong.
Sydkorea är världens sjunde största utsläppare av koldioxid per capita. Landets ekonomi är starkt exportberoende, med varvsindustri, petrokemi och bilindustri som bärande element.
– Många av sektorerna har upplevt en nedgång men det kan förändras med en övergång till grönare branscher som elbilar och litiumjonbatterier, säger Justin Jeong.
Den nya gröna given innehåller flera delar som syftar till att ge ekonomin en skjuts, framförallt inom förnybar energi och elfordon. Det handlar både om ökade investeringar i sektorer som ger utsläppsminskningar och om skattelättnader för den typen av investeringar. Däremot saknas de sociala dimensioner och välfärdsmål som exempelvis demokrater i USA, som Alexandria Ocasio-Cortez och Ed Markey, inkluderat i sina förslag till en Green new deal, med starkare socialt skyddsnät och utökade rättigheter också för de med lägre inkomster. Enda undantaget är ett förslag om utbildning för anställda som tvingas byta bransch.
– Men det räcker inte för att kunna tala om en rättvis grön omställning. Vi tror att fler idéer om rättvis övergång bör tillföras i framtiden. Exempelvis ett rättvist ekonomiskt system, säger Justin Jeong.