Det är bråda dagar för Greta Thunberg. Under gårdagen höll klimataktivisten inte bara ett känslosamt tal vid klimattoppmötet i New York, hon deltog även vid Unicefs presskonferens ett stenkast därifrån. Där presenterade hon, tillsammans med 15 andra unga klimataktivister, ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté.
Enligt klagomålet bryter regeringar mot flera artiklar i FN:s barnkonvention genom att inte göra mer för att stävja klimatkrisen.
”Otillräckliga eller obefintliga åtgärder av regeringar runt världen har orsakat direkta skador och utgör risk för ökande skador på barn som är ett brott mot barnkonventionen. Om inget görs kommer klimatförändringen fortsätta att leda till förödelse för barn och deras samhällen”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Sverige inte med
Anmälan riktas särskilt till fem länder: Tyskland, Frankrike, Argentina, Brasilien och Turkiet. Anledningen till att just dessa länder pekas ut beror delvis på att de är stora utsläppare av koldioxid – men också för att de har antagit barnkonventionens tredje tilläggsprotokoll (TP3) som gör det möjligt för barn att framföra klagomål till FN:s barnkommitté mot enskilda stater.
Sverige har ännu inte antagit TP3 och kan således inte omfattas av klagomålet. Det här är något som Emma Bennwik, barnrättsexpert på Bris, reagerar på.
– Det är väldigt viktigt att barn kan använda sig av den här klagomekanismen. Den gör att kunskapen om barns rättigheter höjs och får en starkare juridisk ställning. Att Greta Thunberg inte har möjlighet att lämna in ett sådant klagomål mot sitt eget land är anmärkningsvärt, säger Emma Bennwik.
Trots att Sverige vid årsskiftet kommer införliva barnkonventionen i svensk lag kommer det i sig inte har någon betydelse för barns rätt att framföra officiella klagomål.
– När Sverige antar barnkonventionen som lag gäller det endast konventionen, inte dess tillägg. Barn i Sverige kommer därmed ha rätt men inte kunna få rätt i högsta instans, säger Emma Bennwik.
”Det är bara början”
I skrivelsen till barnkommittén kräver klimataktivisterna att regeringarna antar snabba och kraftiga åtgärder för att länderna ska hålla sig till Paris-avtalet. De hänvisar bland annat till artikel 6 i barnkonventionen som handlar om barns rätt till liv, överlevnad och utveckling. I ryggen har gruppen en advokatbyrå som specialiserat sig på att skydda mänskliga rättigheter.
Klagomålet är unikt i sitt slag i att koppla samman klimatkrisen med barnkonventionen och Bris följer nu med spänning hur anmälningen mottas.
– Slår barnrättskommittén fast att rådande politik strider mot barnkonventionen kan det här bli ett väldigt viktigt instrument. Det här är nog bara början, säger Emma Bennwik.