– Det här förslaget tillvaratar inte svenska intressen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, till TT.
Tillsammans med C, KD och SD anser M att kommissionens förslag skulle inverka negativt på bland annat skogsindustrin och svensk vattenkraft.
Politiska stridigheter
Dagens ETC har tidigare rapporterat om hur förarbetet till taxonomin lett till politiska stridigheter. Lobbymaskineriet har gått varmt bland en mängd aktörer som nu är rädda för att de nya reglerna för vilka investeringar som ska anses hållbara kommer att inverka negativt på deras bransch.
För Sveriges del har en av de stora konflikterna rört skogen, där biodrivmedelsbranschen stridit hårt för att bioenergi ska klassas som en hållbar investering – något de också lyckades driva igenom med regeringens hjälp.
Miljöorganisationer, men även forskare och partier på vänsterkanten, har därefter riktat hård kritik mot att bioenergi definieras som koldioxidneutral – något de anser kommer drabba både klimatet och biologisk mångfald negativt.
Inte nöjda
Men trots att bioenergin klassas som hållbar, och inte som en ”övergångslösning” som det stod i ett tidigare utkast, är aktörerna inom skogs- och bioenergibranschen missnöjda. De anser bland annat att skrivelser som utgår från att framtidens trafik ska ske med el eller vätgas skulle missgynna biodrivmedelsbolagen och svensk skogsindustri. De tycks nu också ha en majoritet av riksdagspartierna på sin sida.
S, MP och V var de partier som hade en avvikande mening under förhandlingarna. Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, är besviken på resultatet.
– Just nu sitter företag runt om i hela Europa och väntar på ett regelverk som gör det tydligt vad en grön investering är. Både för de som vill ställa om sitt företag och för de som vill investera i grön riktning behövs ordning och reda. Då bestämmer en majoritet i riksdagen att Sverige ska sätta sig på bakhasorna. Det är riktigt olyckligt, säger hon.
– Det finns brister i taxonomin, men om vi ska vänta till miljöregler är perfekta före de genomförs så blir det aldrig av.
”Stoppkloss i klimatfrågan”
Ulla Andersson (V) beskriver resultatet av överläggningen som ”bedrövligt”.
– Sverige agerar som en stoppkloss i klimatfrågan. Så ser högerns politik ut. Pengar och egenintresse styr före klimatet, säger hon till Dagens ETC.
Hon förklarar att hon gärna skulle se att en del skrivningar skärps för att vara i linje med våra klimat- och miljömål – men att det inte var agendan från borgerligt håll.
– De vill istället urholka regelverket ännu mer.