Tidigare ställde EU krav om exempelvis andel förnybar energi, riktat till varje medlemsland. Med den nya förordningen är syftet att att istället reglera på en övergripande nivå och uppmuntra länderna att samarbeta.
Enligt förordningen skulle varje land senast till 31 december i fjol ha lämnat in en nationell energi- och klimatplan (NECP) till EU-kommissionen, med beskrivningar av hur länderna avser att bidra till EU:s klimatmål.
Fler förslag väntar
De prognoser över framtida växthusgasutsläpp som presenteras i den svenska rapporten som lämnats in överstiger vida de långsiktiga utsläppsmål som fastställts i det klimatpolitiska ramverket som riksdagen beslutat om. Exempelvis antas de svenska samlade utsläppen 2030 landa på 45 miljoner ton, vilket är mellan 30 och 40 procent högre än vad som krävs om målen i det klimatpolitiska ramverket ska kunna nås.
Det beror enligt Jakob Lundgren på att prognoserna baserar sig på ett scenario där bara de klimatåtgärder som beslutats före den 30 juni 2016 tagits med i beräkningen.
– Vi kommer att uppdatera utsläppsprognoserna utifrån mer aktuell data när Sverige rapporterar in den slutgiltiga rapporten i höst, säger Jakob Lundgren.
Då kommer de planerade åtgärderna som tillkommer i Januariavtalet samt i regeringens första klimatpolitiska handlingsplan – som också ska presenteras till hösten – att ingå i rapporten till EU-kommissionen.
– Klart är att med nuvarande styrmedel kommer Sverige inte att nå de uppsatta klimatmålen, styrmedlen kommer att behöva skärpas.
Bland annat kommer reduktionsplikten, alltså kravet på inblandning av högre andel biodrivmedel i fossila bränslen, att skärpas, liksom bonus-malus–systemet.
– Det handlar också om mer biodrivmedel inom flyget och koldioxidlagring eller koldioxidinfångning av utsläppen från industrin. Det kommer fler förslag och fler detaljer, säger han.
Kan skärpa lagstiftningen
EU-kommissionen kommer att granska varje lands nationella energi- och klimatplan och därefter föreslå eventuella justeringar för att planerna på bästa sätt ska bidra till unionens gemensamma mål.
Om kommissionen finner att summan av medlemsländernas åtgärder inte räcker till, är den skyldig att lämna förslag till skärpt lagstiftning till Europaparlamentet och ministerrådet för att på så sätt sätta press på medlemsländerna.