Det är Skogsstyrelsen som är ansvarig myndighet för att miljökvalitetsmålet ”Levande skogar”, ett av Sveriges 16 miljömål, nås.
– Vår bedömning är att ”Levande skogar” inte kommer att nås i något av länen till år 2030 med de åtgärder som gjorts så här långt, säger Vanja Strand, regional samordnare på Skogsstyrelsen, till sajten Natursidan.
I flera län – bland annat Halland, Norrbotten, Dalarna, Värmland, Jämtland, Västerbotten, Västra Götaland och Västernorrland – bedöms utvecklingen till och med vara negativ.
Skyddet måste öka
Anledningen, enligt Vanja Strand, är att de insatser som görs går för långsamt jämfört med de skadliga förändringar som sker, exempelvis i form av förstörda livsmiljöer för hotade arter.
Enligt Skogsstyrelsen krävs förstärkta åtgärder för att bevara skogens biologiska mångfald och ett ökat skydd för skogar med höga naturvärden. Naturvårdande skötsel och förbättrad miljöhänsyn vid avverkning är andra insatser som behöver intensifieras, skriver Skogsstyrelsen i sin bedömning.
Varnar för fallande träd
Samtidigt varnar myndigheten allmänheten för risken med fallande träd. Den extremt varma och torra sommaren 2018 ledde till ett omfattande angrepp av granbarkborre i Sverige, särskilt i Götaland och Svealand. Mellan 2019 och 2020 har skadorna fördubblats.
– Den senaste inventeringen från Sveriges Lantbruksuniversitet visade att miljontals kubikmeter döda granar står i våra skogar från de senaste årens omfattande angrepp. De här skelettskogarna kan vara riktigt farliga att vistas i, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Granbarkborren gynnas av granmonokulturer. Blandade skogar har ett större skydd både mot torka och angrepp från skadedjur.