Manifestation utanför Södertörns tingsrätt onsdagen 17 oktober.
Bild: Greenpeace
ETC nyhetsmagasin
I förra veckan anlände ytterligare en leverans av rysk fossilgas till Nynäshamn. Greenpeace har ihärdigt kritiserat gasimporten, och i tisdags fälldes deras aktivister för en blockad.
– Det är märkligt och det är upprörande att regeringen inte stoppar importen. Det är ett svek mot det ukrainska folket att Sverige fortsätter att på detta sätt finansiera kriget i Ukraina, säger Rolf Lindahl, Greenpeace talesperson i klimat- och energifrågor.
Det är nu över 1,5 år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. De baltiska länderna – som är EU-medlemmar – och Storbritannien har infört egna förbud mot import av rysk gas, så det är fullt möjligt även för Sverige att göra detsamma, menar Greenpeace.
– Den svenska regeringen hänvisar till att de vill ha breda EU-beslut, men alla vet ju att inget totalt gasstopp lär hända i dagsläget på grund av vissa länders stora gasberoende, säger Rolf Lindahl.
Greenpeace har inte bara kritiserat den svenska importen av rysk gas i ord, utan även i handling. Tisdagen 17 oktober genomfördes en rättegång mot fyra Greenpeaceaktivister som för drygt ett år sedan deltog i en blockad av ett tankerfartyg med rysk LNG-gas, som medan aktionen pågick hindrades från att lasta av i Nynäshamn.
När aktionen genomfördes upplevde Greenpeace att de överöstes av hejarop.
– I princip håller ju alla med om att det är fel att fortsätta importera rysk gas, men sedan händer det ändå inget. En granskning som vi beställde visade att Sverige, ett år efter krigets start, hade fortsatt att importera rysk fossilgas för närmare en miljard kronor och sedan dess har leveranserna fortsatt, säger Rolf Lindahl.
Greenpeace menar att aktivism och civil olydnad är viktigt. Och att det dessutom kan vara juridiskt befogat bekräftas enligt dem inte minst av att domstolar i Finland och Storbritannien frikänt (eller inte straffat) Greenpeaceaktivister för liknande aktioner som i Nynäshamn. I Finland blockerade aktivisterna en leverans med ryskt kol, och i Storbritannien fick de ett fartyg med rysk diesel att vända om.
– Omständigheterna i fallen från Finland och Storbritannien är mycket lika det svenska och det finns absolut möjligheter för en svensk domstol att agera på samma sätt och fria eller ge påföljdseftergift till Nynäshamnsaktivisterna. Det är hög tid för att även svenska domstolar intar en mer nyanserad syn på civil olydnad som demokratisk påverkansmetod, säger advokaten Tomas Fridh, som försvarar Greenpeaceaktivisterna.
Han menar att den svenska rätten i fler situationer bör bedöma starka humanitära intressen som legitima ansvarsfrihetsgrunder i form av nöd eller nödvärn då de som utför handlingen faktiskt hindrar eller motverkar en större skada eller till och med ett pågående brott.
– Jag vill såklart se ett frikännande för alla aktivister.
Men så blev det inte. Domen kom bara några timmar efter rättegången. Tingsrättens majoritet fällde aktivisterna för olaga intrång och egenmäktigt förfarande, till 40 dagsböter. En av nämndemännen ville fria samtliga aktivister. Aktivisterna kommer nu att överväga om de vill överklaga domen.
Rolf Lindahl är inte förvånad över domen.
– Vi har sett att det svenska rättssystemet allt oftare dömer aktivister till fängelse och rubricerar civil olydnad som sabotage. Det är en oroande trend. Vi borde snarare stärka nödvärnsbegreppet i svenskt rättssystem.
Han noterar att den allt mer repressiva tolkningen av svensk lag sker i en kontext där även politiker manar till hårdare straff mot fredliga aktivister.
– Men vad vill aktivisterna, jo att Sverige ska följa sin egen klimatlag.
Om Sverige stoppar importen av rysk fossilgas ser Rolf Lindahl och Greenpeace två stora vinster: Sverige slutar finansiera Rysslands invasion av Ukraina och utfasningen av beroendet av fossila bränslen kan snabbas på.
– Alla länder behöver naturligtvis frigöra sig från beroendet av fossila bränslen och omgående fasa ut dem, inklusive gas.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.