Hela samhället behöver sluta upp bakom arbetet med att rusta Sverige för en hetare värld. Men idag är det ofta oklart vem som ansvarar för vad och hur det hela ska finansieras. Myndigheter, företag och privatpersoner samarbetar inte. Åtgärder skjuts på framtiden, vilket riskerar att bli både dyrt och farligt.
Det konstaterar Nationella expertrådet för klimatanpassning.
”Krafttag behövs för att på allvar säkerställa att vårt samhälle ställer om i en klimatsäker riktning. Det krävs att fokus flyttas från problem till lösningar och från planering till genomförande. De insatser som hittills har gjorts har inte förmått skapa nödvändiga förändringar i samhället,” skriver experterna i en ny rapport.
Nytt finanssystem
För att fungera behöver Sveriges strategi för klimatanpassning ha större fokus på samhällsomdaning. Det krävs sociala och ekonomiska reformer – som en tidigareläggning av översynen av det finanspolitiska ramverket och riskanalyser av de offentliga finansernas hållbarhet – om Sverige ska kunna möta konsekvenserna av klimatkrisen. Förändringen behöver också ske på lägre nivåer. Städer behöver producera mer energi, mat och värme än de gör idag. De behöver även utveckla grönområden som skapar ett behagligare klimat vid värmeböljor och leder bort vatten vid skyfall. Skogsägare bör överväga att plantera mer blandskog, som är mindre sårbar mindre för storm och skogsbrand. Mycket arbete återstår med att säkra Sveriges dricksvattenförsörjning.
Ansvaret för finansiering av klimatanpassningsåtgärder bör vidare tydliggöras. Expertrådet föreslår ett delat skadeståndsansvar mellan byggprojektörer och kommuner med en tidshorisont på 25 år. Det vill också se ett ”klimatanpassningskliv”, som stöttar innovativa investeringar med stor klimatanpassningsnytta.
Klimatets ”yin och yang”
Parallellt med anpassningsarbetet måste Sveriges utsläpp sjävklart också minska, enligt rådet.
"Expertrådet kan dock inte nog tydligt påtala vikten av ett förstärkt nationellt arbete kring både begränsad klimatpåverkan och klimatanpassning. De är klimatpolitikens yin och yang,” skriver experterna.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll tog emot rapporten å regeringens vägnar.