Vi kan inte vänta tio år. 2028 hoppas jag att vi kan blicka bakåt och säga att politikerna och företagen var modiga 2018. Finansbranschens ansvar för att vi ska kunna nå klimatmålen måste bli mer uttalat. Så länge pengarna flödar in i klimatskadlig verksamhet kommer vi aldrig nå målet om max två graders uppvärmning av jorden. Skyddet av skogen behöver stärkas. Förlusten av biologisk mångfald som hotar om skogarna fortsätter att utarmas är något som vi aldrig kan ersätta om tio år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ahmed Al-Qassam
Grundare av Miljöpodden, klimat- och miljöstrateg på Länsstyrelsen Skåne
År 2028 har samhällets infrastruktur och dess planering helt omvandlats för att i symbios uppfylla de olika behov som människa, natur och djur har. Ett värderingsskifte har underlättat och möjliggör övergången till världens första fossilfria välfärdsnation. Klimaträttvisa är högst upp på varje dagordning och de beslut som politiker och näringslivstoppar tar genomsyras av ett ekocentriskt perspektiv snarare än ett människocentriskt. Det gröna samhället har precis påbörjat sin acceleration medan det gamla slit- och slängsamhället återfinns endast i historieböckerna.
Mikael Sundström
Ordförande för Jordens Vänner
Vår vision för 2028 är enkel. Det är inte längre de ekonomiska systemen som har makten över vad och vilka som kan exploateras. Vi har en ny spelplan där produktion, konsumtion och handel sker inom ramarna för vad miljön klarar. Inte utifrån vad ekonomiska intressen tycker är önskvärda. Vi vågar prata öppet om den rädsla som individualiseringen av samhället har skapat, och tar beslut utifrån samhörighet och rättvisa i stället för utifrån en illusion om att trygghet är att alltid ligga ekonomiskt före.
Frida Berry Eklund
Talesperson för Föräldravrålet
Föräldravrålets vision för Sverige år 2028 är ett samhälle där vi har satt barnens framtid först – på riktigt. Modiga och ibland obekväma politiska beslut över blockgränserna har tagits och vi har ställt om kompassen till ett hållbart samhälle, där vi inte längre slösar jordens resurser och utarmar klimatet. I stället värnar vi om vår natur, vår hälsa och vår tid. Sverige är på god väg att – som första välfärdsland – lyckas ställa om till ett fossilfritt samhälle och inspirera andra länder i världen, utan att tumma på vår livskvalitet.
Karin Sundby
Ordförande för Klimatriksdagen
Tack vare en allt bredare opinion så blir klimatfrågan central under valrörelsen 2018 – våra folkvalda tar sedan klimatpolitiken till en ny nivå. En skärpt klimatlag innebär att Sverige har kunnat skruva upp tempot på klimatarbetet avsevärt, ett stoppdatum för användning av fossila bränslen har införts, varje kommun har antagit klimatbudgetar som siktar mot nollutsläpp under 2030-talet och tack vare regeringens åtgärder är vi på god väg mot en fossilfri finanssektor. Under 2020-talet ser vi en visionär, modig och långsiktig politik som tar oss längre än vi någonsin vågat hoppas.
Frida Arevik
Fossil Free Sverige
Svenska institutioner och företag har bidragit till att skapa ett fossilfritt välfärdssamhälle genom att sluta investera, subventionera eller sponsras av fossilindustrin och i stället satsa på förnybart. AP-fonderna, Nobelstiftelsen och universiteten har visat vägen och kapat fossilindustrins legitimitet genom att divestera ur fossila bolag. Sverige har låtit bli att satsa på naturgas eftersom det är ett fossilt bränsle med minst lika hög klimatpåverkan som kol och olja.
Janine O'Keeffe
styrelseledamot vid Klimataktion
Sverige har baserat sin klimatpolitik på vetenskapliga beräkningar av det återstående globala utsläppsutrymmet (så kallade koldioxidbudgetar) för att klara tvågradersåtagandet i Parisavtalet. Sverige har också tagit ansvar för en globalt rättvis fördelning av nödvändiga utsläppsminskningar utifrån historiska utsläpp och nuvarande höga utsläppsnivåer. Sverige har minskat sina utsläpp med 10-15 procent per år under tio år och inte förlitat sig på negativa utsläppsteknologier eller klimatkompensering.