Under FN:s klimattoppmöte i Cancun 2010 lovade medlemmarna i Consumer Goods Forum, CGF, att stoppa skogsskövlingen till år 2020. CGF är ett globalt nätverk för varumärken inom konsumtionsvaruindustrin. Problematiska råvaror som palmolja, soja, pappersmassa och nötboskap skulle enligt åtagandet upphandlas ansvarsfullt.
Men trots föresatserna är det industriella jordbruket som förser marknaden med råvaror till konsumtionsprodukter alltjämt en av de viktigaste orsakerna bakom den globala skogsskövlingen. Det visar en ny rapport från Greenpeace International.
Handeln med högriskprodukterna har exploderat de senaste tio åren. Exempelvis har andelen mark som används för sojaodlingar ökat med 45 procent i Brasilien, medan palmoljeproduktionen i Indonesien ökat med 75 procent. Sedan 2010 har närmare 50 miljoner hektar skog huggits ner enligt rapporten och trenden ser ut att fortsätta.
När Greenpeace bad ett 50-tal konsumentbolag att visa vad de gör för att leva upp till löftena att få slut på skogsskövlingen kunde ingen visa var alla deras råvaror kom från eller hur och vem som producerat dem. Inte heller svenska Ikea.
De sista gammelskogarna
Skogsskövlingen är inte bara ett problem i tropikerna. Även de svenska och finska skogarna är hårt utsatta. SCA är ett av de råvarubolag som pekas ut som ansvarigt för skogsskövling i rapporten. SCA är leverantör till många av de stora varumärken som enligt kartläggningen inte lever upp till sina officiella åtaganden att motverka skövlingen, däribland just Ikea.
Som en av Europas största privata skogsägare har SCA hittills omvandlat närmare 300 000 hektar svensk naturskog till contortatall-plantager, och bolaget fortsätter hugga gammelskogar.
– Det som gör det svenska skogsbruket problematiskt är att man, förutom ohållbara avverkningsmetoder, till största del levererar råvara till ohållbara produkter som engångsartiklar och biobränslen. Vi skövlar alltså skog, bränner upp den och ersätter den med plantager som sedan också bränns upp. Helt ohållbart och en stor bidragande faktor till den globala upphettningen, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogs- och bioekonomiska frågor på Greenpeace.
Använda mer råolja
Nu utökar SCA sin verksamhet och har invigt vad de kallar världens största pappersmassafabrik, Östrands massafabrik, och planerar därtill att öka produktionen av råtallolja som används som bränsle, enligt rapporten.
– Sveriges massafabriksindustri står redan idag för högre växthusgasutsläpp än Sveriges fossila industrier och i det läget väljer de alltså att bygga ut verksamheten ytterligare, maskerat bakom ord som fossilfrihet. Vi måste skydda mer skog för att kunna hantera klimatkrisen och det ekologiska sönderfallet. Jättebolaget SCA tar inte sitt ansvar, säger Lina Burnelius.