Om alla människor i världen levde som den rikaste en procenten av svenskarna skulle den koldioxidbudget som satts för att undvika att den globala upphettningen överstiger 1,5 grader ta slut på ett halvår.
Det konstaterar Oxfam i sin nya rapport ”Sveriges ansvar i klimatkrisen” som släpps idag, måndag.
Sett till folkmängd är Sverige ett litet land. Men våra utsläpp är enorma. 22 gånger högre än vår andel av världsbefolkningen. I sin nya rapport har Oxfam Sverige fokuserat på vilka konsekvenser som Sveriges utsläpp redan har fått – och kommer få i framtiden.
Fattiga hårdast drabbade
De som drabbas hårdast av konsekvenserna är – inte så förvånande – låginkomsttagare och människor i låg- och lägre medelinkomstländer.
Medan världens rikaste har kapaciteten att ställa om sitt sätt att leva och anpassa sig till utsläppens konsekvenser blir fattiga människor mer sårbara. De har helt enkelt inte alls samma möjlighet att anpassa sig till eller skydda sig mot klimatkrisens konsekvenser. 78 procent av överdödsfallen på grund av värme kommer enligt beräkningarna att inträffa i låg- och lågmedelinkomstländer. Det är också de fattigaste som löper högre risk att dö.
Oxfams siffror visar att enbart svenskarnas utsläpp kommer få katastrofala konsekvenser globalt. Ett enda år av svenskarnas nuvarande konsumtionsbaserade utsläpp kommer att orsaka över 4 600 överdödsfall totalt i världen de kommande 100 åren.
Och räknar man på konsekvenserna av de utsläpp som vi redan har överlastat atmosfären med ser det än dystrare ut. De konsumtionsbaserade utsläppen mellan 1990 och 2019 kommer att globalt orsaka skördeförluster som motsvarar kalorier som skulle kunna mätta 511 000 personer varje år.
Otillräcklig politik
Kostnaden för klimatkrisens skador är astronomisk, slår rapportförfattaren fast. Oxfams nya beräkningar visar att Sveriges skuld för förluster och skador redan idag ligger på ca 24 miljarder kronor, och kommer öka till cirka 38 miljarder till 2030.
Sverige som land har ett stort historiskt ansvar.
I rapporten slås även fast att dagens politik som skulle kunna förhindra utvecklingen är långt ifrån tillräckligt. Nuvarande politik gör att utsläppen just nu ökar när det borde vara tvärtom.
– Sverige som land har ett stort historiskt ansvar. Oxfam beräknar att Sverige skulle behöva avsätta upp till 24 miljarder kronor per år, för att kompensera för de klimatskador som svenska utsläpp orsakar i låg- och medelinkomstländer, säger Astrid Nilsson Lewis.
Ojämlik skuld
Men alla svenskar bär inte samma ansvar, framhåller rapportförfattaren. Oxfam har redan i tidigare kunnat visa att det är de rikaste människorna som bär störst skuld för krisen. Världens rikaste en procent släpper ut lika mycket som de två tredjedelarna av mänskligheten med lägst inkomst. Och de rikaste tio procenten står för hälften av alla utsläpp. 70 procent av svenskarna tillhör de rikaste tio procenten i världen.
För att göra skuldbördan lite mindre orättvis föreslår Oxfam att länderna som står för utsläppen också är med och betalar för anpassningen och omställningen. Ett av Oxfams förslag är därför en ny förmögenhetsskatt, som är designad för att både minska utsläppen från de allra rikaste och skapa finansiering till klimatomställningen.
– Sverige är en global bromskloss, konstaterar Astrid Nilsson Lewis, och fortsätter:
– Det är dags att de rikaste personerna och länderna som står för utsläppen också är med och betalar för anpassningen och omställningen.