I Sverige var Örebro kommun först ut med att ta ett likadant beslut, om en så kallad divestering, redan 2014. Året efter följde Uppsala, där beslutet fattades av den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige.
– Det vi gjorde var att vi gav kommunledningskontoret i uppdrag att divestera. Finanspolicyn samt några upplägg med bankerna fick göras om för att placeringar i fossil energi inte längre skulle tillåtas, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för klimat och miljö.
Beslutet om att dra tillbaka kommunens pengar från investeringar i fossil energi menar hon framför allt var viktigt för att få fler att hänga på.
– Det är ett bra läge för fler kommuner och städer att gå med och divestera nu. På något vis är det ju en symbolfråga i och med att kommunerna inte har så mycket besparingar, men vi har goda relationer till bankerna som de gärna vill bevara. Och på det sättet skapar vi ett bredare utbud, fler fossilfria bankprodukter, säger Maria Gardfjell.
”Förljuget att inte sälja av”
I Stockholm beslutade de styrande politikerna om en divestering under 2016. Samma år blev den också fullt ut genomförd.
– Redan samma år sålde vi av våra sista fonder i fossil energi. Kravet brukar ju annars vara att det ska vara fullt ut genomfört inom fem år efter beslutet. Men vi hade börjat titta lite på det redan året innan, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr, men förtydligar att Stockholms stad inte har någon egen aktieförvaltning.
– Vi har indexfonder som inte ägnar sig åt investeringar i fossil energi. Den största anledningen till det är att vi inte vill stötta fossilindustrin. Stockholms stad ska vara fossilfritt till 2040. Att då investera kapital i fossil energi i andra delar av världen känns ju väldigt förljuget, säger hon.
”Vi är hållbara ändå”
Göteborgs stad har dock valt att inte divestera. Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd i Göteborg, förklarar att frågan har varit föremål för diskussion.
– Vi inom Miljöpartiet har ju sedan länge drivit på för och fått igenom att Göteborgs stad inte ska ha några investeringar i fossil energi, utan att vi enbart ska satsa på hållbara investeringar. En divestering har vi därför känt som lite onödig, eftersom vi redan är hållbara i praktiken i den aspekten, säger han.
Håller inte med
Christian Tengblad, samordnare för nätverket Fossil Free Sverige, som sedan länge driver kampanjer för att fler städer och andra samhällsinstitutioner ska divestera, håller inte med Göteborgspolitikern.
– Det vi vill är att beslutet om att inte investera i fossil energi skrivs in i policydokumenten. Det räcker inte med öppna kriterier om ”hållbarhet” eftersom vad det betyder är öppet för tolkning. Den fossila energin måste exkluderas helt och hållet, säger han.