BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har full insyn här eftersom djuren går utomhus. Dessutom är det så många kontroller och myndigheter som har satt upp regler för djurhållning, så det är väldigt noggrant hur allting sköts, berättar hon.
Kerstin Dahlgren är i grunden veterinär men har arbetat med ranchen i 30 år. När Sverige gick med i EU i mitten på 90-talet fanns det möjlighet att utveckla verksamheten till ett ekologiskt jordbruk – en vilja som hade funnits länge, men inte varit ekonomiskt möjlig.
– Om vi inte hade varit med i EU i dag hade vi nog inte varit ett eko-jordbruk. Vi hade viljan att göra om verksamheten långt tidigare, men det fanns helt enkelt inte resurser för det, berättar Kerstin.
”Medicineras för att bli frisk”
Sverige är det land i EU där antibiotikaanvändandet i köttproduktionen är som minst. Endast 11,5 milligram per kilo kött används. På KC-Ranch används bara antibiotika till det som det är avsett för: att medicinera sjuka djur. När Dagens ETC besöker ranchen är detta just vad som ska göras. En kalv har upptäckts halta och Kerstin Dahlgren åker ut för att se till den.
– Men när vi använder medicinen är det ju inte på samma sätt som många utländska gårdar gör. Här används den för att kalven ska bli bra, inte för att den ska bli så stor som möjligt. Det kan se lite hårt ut när kalven stretar emot när den är infångad för behandlingen, men det är för att den ska bli frisk som vi gör det, säger hon.
Gång på gång återvänder Kerstin Dahlgren till djurskydd och omhändertagande. Hon bryr sig om sina kor och verkar ha ett personligt band till hela ranchen. Men slaktmomentet finns fortfarande där, så hur ser hon på den biten?
– När jag vet om att djuren tas om hand på ett bra sätt så är det okej. Vi gör allt vi kan för att inget djur ska känna sig stressat, och vi transporterar till det slakteri som är närmast beläget, säger hon, samtidigt som hon visar runt bland fållorna som används för att sortera ut de djur som ska till slakt och de som kanske behöver någon form av behandling.
En del av ett större problem
Trots att Sverige ligger så bra till när det kommer till egen antibiotikaanvändning inom köttproduktionen är de svenska konsumenterna ändå en del av det globala problemet, säger Björn Olsen, forskare vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. Han hissar alla varningsflaggor han kan komma åt för att öka medvetenheten gällande antibiotikaresistenta bakterier.
– Grejen är att vi importerar mycket kött från länder där det är ett stort problem. Det gäller dels låginkomstländer, men även till exempel USA där vi importerar mycket nötkött och kyckling.
Vi får inte i oss någon antibiotika genom den färdiga köttprodukten, men en miljö där mycket antibiotika finns skapar förutsättningar för att bakterier utvecklar resistens.
– Det handlar helt och hållet om evolution. Bakterier som överlever antibiotika får en stor överlevnadsfördel och efter ett par generationer bakterier så är det de bakterierna som dominerar. Varje gång man använder antibiotika när man inte måste är åt helsike fel och det får stora konsekvenser. Det här händer ju idag och hände igår. Vi har människor som ligger och dör i antibiotikaresistenta sjukdomar just nu. Omkring 25 000 till 30 000 människor dör varje år i Europa av antibiotikaresistenta bakterier och man brukar säga att tio miljoner kommer dö jorden över på grund av detta om något decennium. Det är nog dessutom en ganska låg siffra om jag ska vara ärlig.
Att svenska lantbruk sköter sig kommer inte att räcka. Björn Olsen förklarar att det kommer bli en global angelägenhet när genomslaget väl kommer.
– Det som sker i Indien i dag kommer ske här i morgon. Så har det alltid fungerat, och vi lever i en extremt globaliserad värld. Vi har redan idag prematura barn i Sverige som dör på grund av detta vilket är jävligt tragiskt. Det här kommer på sikt att stöka till den sjukvård vi har idag och tar för given.
Vad krävs för att stoppa utvecklingen?
– Att vi plötsligt ändrar oss och säger att vi inte vill ha kött som är uppfött på antibiotika, då skulle även Spanien och Italien vika sig. Det är ju vi i västvärlden som har satt villkoren för det här.
Är det realistiskt att en sådan förändring kommer att ske?
– Nej.
Finns det någon plan B?
– Plan B skulle ju vara att människan plötsligt skulle bli förnuftig, men det är lika mycket en illusion som fred på jorden. Det är inga roliga tankar men det är så det ser ut.