De återvunna fibrerna måste ofta blandas med ny bomullsfiber för att önskad kvalitet ska nås. Det gör att efterfrågan på den hårt miljöbelastande och vattenkrävande bomullsodlingen kvarstår. Därtill orsakar industrin gigantiska växthusgasutsläpp enligt FN:s handelsorgan UNCTAD.
Det mesta av klimatutsläppen sker vid tillverkningen, vilket omfattar allt från bomullsodlingen till textilfabrikerna, enligt forskningsstiftelsen Mistra.
Att öka återvinningen av textilier kan alltså ge stora miljö- och klimatvinster. Det svenska företaget Renewcell har utvecklat en unik metod för att skapa nya viskos- och lyocellfibrer av återvunnen bomullstextil – utan att behöva tillsätta jungfrulig textilråvara. Nyligen skickade företaget iväg den första leveransen någonsin av cellulosafibrer gjorda av textilavfall till en köpare.
– Det var enormt stort för oss, en milstolpe. Vi hoppas att de första kläderna av vår återvunna fiber ska finnas i butik till hösten, säger företagets kommunikationschef Harald Cavalli-Björkman.
Miljövänlig tillverkning
Det går inte att ta en begagnad bomullströja och göra en likadan ny, då bomullsfibrerna slits vid varje användning.
Renewcells metod går i stället ut på att sönderdela de återvunna bomullsfibrerna ända ner till cellulosamolekylnivå för att sedan bygga upp materialet igen till så kallad ”dissolvingmassa”. Massan kan sedan spinnas till exempelvis viskos- eller lyocellfiber som har egenskaper som liknar bomull.
– Viskos, lyocell och vidal tillverkas vanligen av trä. Vi gör samma produkt fast av avlagda kläder och textilier från produktionsspill, vilket ger en betydligt lägre klimatpåverkan, säger Harald Cavalli-Björkman.
Dessutom förbrukar produktionen 90–99 procent mindre vatten jämfört med polyester- och bomullstillverkning och kräver varken mark eller bekämpningsmedel, fortsätter han.
Hur är det med kemikalierna som krävs i tillverkningen?
– Vi har valt ”snälla” kemikalier och återanvänder både kemikalier och vatten. Den största utmaningen är att ta hand om kemikalier som redan kan finnas i textilierna.
Renewcells första fabrik, som finns i Kristinehamn, drivs av hundra procent förnybar energi. Miljöhänsyn genomsyrar hela verksamheten.
– Men vi jobbar bara med råvaran, det är vi noga med att poängtera. Varje steg på vägen mot färdigt plagg har sina egna utmaningar och det finns fortfarande stora problem inom klädindustrin att adressera, säger Harald Cavalli-Björkman.