BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Semiflyktiga ämnen som klorparaffiner, flamskyddsmedel och ftalater kommer ut i luften och samlas i damm, det gör att barn är särskilt utsatta, säger Erik Gravenfors, ekotoxikolog och utredare på Kemikalieinspektionen.
Som konsument är det näst intill omöjligt att veta vad man tar med sig hem från butiken.
Hemelektronik behöver inte innehållsdeklareras. Det borde de, enligt Erik Gravenfors, ekotoxikolog och utredare på Kemikalieinspektionen.
– Informationen borde också standardiseras – i stil med de säkerhetsdatablad som kemiska produkter måste ha, säger Erik Gravenfors.
Den som har råd och vill ha en mer miljö- och hälsosäker produkt kan välja en Svanenmärkt apparat. Svanen miljömärker allt från datorer till digitalboxar och tv-apparater, men inte kaffeapparater och locktänger.
En annan märkning är den så kallade TCO-certifieringen, en oberoende hållbarhetscertifiering för it-produkter. Även den ställer krav på låg miljöpåverkan och minskad användning av farliga kemikalier.
Märkning för inköpare
Men TCO-märkningen vänder sig bara till inköpare och inte till vanliga konsumenter.
–Anledningen till det är att vi bedömer att det krävs stora upphandlingar för att påverka it-industrin, säger Gabriella Mellstrand, pressansvarig på TCO Development som håller i ceritifieringen.
Däremot kan det finnas konsumentprodukter som är TCO-märkta i butiken, utan att det skyltas utåt.
– Den som ska köpa en it-produkt kan gå in på vår hemsida under rubriken ”produktsök” och se vilka produkter som är TCO-certifierade, säger Gabriella Mellstrand.
Kemikalieinspektionen gör stickprovskontroller av hemelektronik på den svenska marknaden och enligt Erik Gravenfors finns det ett par tumregler, utom att handla miljömärkt, som minskar riskerna att få hem en dåligt produkt.
Köp CE-märkt
– Titta först om varan är CE-märkt. Det betyder att produkten uppfyller europeisk lagstiftning, även om det inte är någon garanti för att den inte innehåller skadliga ämnen. Men produkter utan CE-märkning från mindre kända tillverkare ökar risken, där skulle jag vara försiktig, säger Erik Gravenfors.
Det andra rådet är det gamla vanliga: fråga i butiken vad varan innehåller. Inom 45 dagar måste de ge ett svar.
– Visst är det orealistiskt att tro att kunder stannar kvar i köpläge i 45 dagar, men det behöver inte ta så lång tid, och för nästa kund som frågar så finns informationen tillgänglig, säger Erik Gravenfors.
Hur orolig ska man vara som konsument över läckande kemikalier från elprylar?
– Vi är inte oroade för riskerna med enskilda produkter, det är den totala kemikalieexponeringen som kan leda till skador. Därför kan det vara bra att se över sitt behov av prylar, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.
Farliga kemikalier i elektronik
Fyra av tio elektriska produkter som Kemikalieinspektionen (KemI) analyserat de senaste åren innehöll förbjudna kemikalier.
I mjuka plastdelar hittade KemI kortkedjiga klorparaffiner, som är misstänkt cancerframkallande, och mjukgörande ftalater. En del av ftalaterna finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen.
Höga halter bly hittades i lödningar.
Bromerade och klorerade flamskyddsmedel är vanliga i elektronik. De är svåra att bryta ned och ackumuleras i människor, djur och växter – med cancerogena risker och skadlig effekt på hormonella funktioner.
Många av de farligaste kemikalierna har förbjudits, men kunskapen om de kemikalier som ersätter de gamla är dålig. Bara en procent av de tiotusentals kemikalier som finns på marknaden har säkerhetstestats.
Kemikalieinspektionen:
Så minskar du riskerna
Undvik helst att placera dator, tv och annan elektronik i barnens sovrum.
Låt inte barnen skruva isär elektriska apparater och låt inte heller små barn stoppa elektronik, som mobiltelefoner, i munnen.
Städa bort damm regelbundet. Vädra vid långvarigt datoranvändande och håll apparaterna dammfria.
Lämna elektronikavfall till kommunens miljöstation eller återvinningscentral.
Om du köper nytt, kolla så att produkten är CE-märkt. Vissa skadliga ämnen är förbjudna att använda vid produktion inom EU, men tillåtna i andra länder.
Vad undrar du? Det här är fjärde delen i vår artikelserie om kemikalier i vardagen. Har du frågor kring hur produkter i din närmiljö kan påverka hälsa och miljö? Mejla till miljo@etc.se