Dagens ETC
Trots en stor efterfrågan på lokal strömming och sill tvingas många småskaliga kustfiskare och livsmedelsproducenter längs Östersjön att lägga ned sin verksamhet. Ekonomin går inte ihop när industritrålare rensar havet på småfisk som blir till foder för norsk lax.
Ibrahim Alkhaffaji
Text
Nyligen berättade surströmmingsfabriken Oskars att verksamheten tvingas upphöra. Därmed gick en bit av svensk matkultur i graven, då företaget enligt många finsmakare gjorde den bästa surströmmingen i världen. Bakom beslutet ligger de kraftigt minskade fångsterna av stor strömming de senaste åren.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Ibrahim Alkhaffaji
Text