Vesa Hiltula, återvinningschef på det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, tycker att det måste vara lätt att återvinna, annars blir det inte av.
– Du provar en skjorta, den passar inte, du vill inte ha den, men du hänger tillbaka den i garderoben eftersom du inte på rak arm vet vad du ska göra av den. Den situationen kan nog de flesta känna igen sig i. Med de rosa påsarna lämnas skjortan lätt till återvinning istället för att – som tidigare – brännas om den hamnade i de vanliga hushållssoporna, förklarar Vesa Hiltula.
Skänks till välgörenhet
Eskilstuna- och Strängnäsbor i villa och småhus källsorterar sitt hushållsavfall i påsar i sju olika färger. Alltihop läggs i samma soptunna. Sopbilarna dumpar soporna i en färgsorteringsanläggning där påsarna sorteras efter färg i ett optiskt system.
Därefter rensas blöta och hårt nedsmutsade textilier bort, medan resten packas om och skickas till välgörenhetsorganisationen Human Bridge, som får textilerna gratis.
– Vi letade länge efter en samarbetspartner som kunde hantera så stora volymer textilier som det handlar om. Det var först när vi hittade Human Bridge för knappt ett och ett halvt år sedan som vi kunde dra igång, säger Vesa Hiltula.
Human bridge säljer de användbara kläderna, resten kan exempelvis bli isolering i tvättmaskiner, nya tyger eller trasor inom industrin.
En förlustaffär
Trots att andelen avfall som går till förbränning minskar när källsorteringen ökar är textilinsamlingen än så länge en ekonomisk förlustaffär, enligt Vesa Hiltula.
– Vinnaren är miljön, men någon måste ju börja. Just nu är det viktigaste för oss att materialet återvinns och återbrukas. På sikt kan det bli en intäkt att leverera insamlade textilier till en sorteringsindustri, men det finns ingen sådan ännu i Sverige, säger han.
De rosa påsarna infördes för knappt ett och ett halvt år sedan och mängden insamlade textilier ökar stadigt.
– Vi får in omkring 500 rosa soppåsar varje dag. Det motsvarar 3 kilo per person och år. Det är mycket på så kort tid, vi hade räknat med hälften, säger Vesa Hiltula.
Intresset för initiativet från andra kommuner är stort.
– Vi kan leverera tjänsten till närliggande kommuner, som Örebro. De har redan färgsortering men kommer snart också att få den rosa påsen.
”Bäst i världen”
Vesa Hiltula framhåller att den rosa påsen ska ses som ett komplement till annan textilåtervinning.
– Vårt initiativ ska inte ses som konkurrens till annan textilinsamling. Det är ju upp till var och en vad man vill göra med sina gamla tyger och kläder.
Vad gör du själv med dina gamla skjortor?
– Klart som fasiken att jag lägger dem i den rosa påsen. Eskilstuna har utsetts till Sveriges mest miljömedvetna stad två år i rad. Vi är bäst i Sverige på återvinning, och är man bäst i Sverige så är man bäst i världen, säger Vesa Hiltula.