Ett veganskt läger i skånska Sösdala med workshops, föreläsningar och mat fri från animalier skulle ha genomförts i samarbete med Studiefrämjandet, men bara några veckor innan det gick av stapeln drog sig förbundet ur.
Nyligen arrangerades ett veganskt läger i skånska Sösdala med workshops, föreläsningar och mat fri från animalier. Lägret skulle ha genomförts i samarbete med Studiefrämjandet, men bara några veckor innan det gick av stapeln drog sig förbundet ur.
Händelseförloppet väcker nya farhågor om en tilltagande ängslighet inom folkbildningsrörelsen.
– Det känns som om studieförbunden blivit fega när ett veganläger uppfattas som någonting kontroversiellt, säger Karna Rusek, en av initiativtagarna.
Anna Jonasson
Initiativtagare till det veganska lägret, som ägde rum under nyårshelgen, var systrarna Karna och Linnéa Rusek. De hade inspirerats av ett arrangemang de var med på i somras och började planera redan i augusti. Bland programpunkterna fanns föreläsningar, vernissage, en vegansk nyårsmiddag och en manifestation på stan. Valet att arrangera lägret via ett studieförbund handlade delvis om förenklad administration, förklarar Karna Rusek.
– Vi tänkte att det skulle vara lättare att hantera anmälningar och pengar och att det även kunde ligga i deras intresse. De var väldigt positiva från början och sa att de tyckte det här skulle främja demokratin.
Ungefär en och en halv månad innan lägret skulle dra igång fick dock systrarna reda på att arrangören hade dragit sig ur. Förklaringen de fick var att Studiefrämjandet inte kunde ställa sig bakom arrangemanget som helhet.
Karna Rusek blev förvånad när hon fick höra om beslutet.
– Det var ingenting jag hade väntat mig. Vi fick en fråga om manifestationen skulle innebära att vi tänkte bryta mot lagen och svarade att vi bara skulle dela ut flygblad och att lägret till stor del också vänder sig till barn.
”Svårt för oss att ta ansvar”
Beslutet att avbryta samarbetet kring arrangemanget fattadesav Studiefrämjandet på nationell nivå, där Andrea Rodriguez är förbundsordförande. Enligt henne var den främsta orsaken till att att de drog sig ur just manifestationen som skulle hållas, ”eftersom manifestationer inte är bidragsberättigande”.
– Det är svårt för oss att ta ansvar för ett helt läger med en massa programpunkter. Alla punkter var inte statsbidragsberättigade, som till exempel manifestationen. Det är däremot en föreläsning eller studiecirkel.
Men främst innehöll lägret föreläsningar, diskussioner och samtal – som ni betonar vikten av på er hemsida, där ni skriver att ”allas erfarenheter och åsikter räknas”. Man kan få uppfattningen av att det inte stämmer om ni utesluter den här typen av samarbete?
– Det är inte samarbetet utan arrangemanget vi inte kunde stå bakom. Om vi samarbetar med en förening eller nätverk funderar vi alltid på vilka arrangemang vi kan samarbeta kring, inte samarbetet i sig.
Andrea Rodriguez understryker att de haft flera händelser inom Studiefrämjandet under de senaste åren där statsbidrag använts felaktigt. Det handlar till exempel om fusk av statsbidrag till folkbildningsverksamhet i Järva. Att göra avvägningar i den förändringsresa de står i just nu är ibland svårt, förklarar hon.
– Det finns hur mycket bra folkbildning som helst som inte är statsmedelsberättigat. Så jag har full förståelse för varför man i Skåne först sa ja och sedan fick fundera igen på om man kunde ta ansvar för det här, det är ganska ofta det sker på vägen.
”Studieförbunden har blivit fega”
När Karna Rusek får höra att Studiefrämjandets främsta argument att dra sig ur handlade om manifestationen säger hon att hon önskar att de varit tydligare med det.
– Om vi fått veta det hade vi kunnat tänka om och kanske stryka den. Manifestationen var en mycket liten del av lägret.
Karna Rusek ställer sig också frågande inför Studiefrämjandets argument. Hon berättar om en liknande händelse för några år sedan då hon skulle arrangera en föreläsning i Säffle med studieförbundet NBV på temat ”Varför vi älskar hundar men äter kor”.
– Då kom LRF med påtryckningar och NBV i Säffle valde att dra sig ur. Det känns som om studieförbunden blivit fega när ett veganläger uppfattas som någonting kontroversiellt.
Dagens ETC har tidigare skrivit om ett fall då en kvinna som skulle hålla föreläsningar om klimathopp portades från ABF för att hon hade deltagit i en fredlig civil olydnadsaktion för klimatet. Dagens ETC kunde också avslöja att ABF:s ombudsmän på lokal nivå fick en ”tydlig rekommendation” att avbryta - och inte inleda några nya - samarbeten med klimatnätverket Extinction Rebellion.
Oro över ökad politisk styrning
David Samuelsson är generalsekreterare för de nio studieförbunden i Sveriges bransch- och intresseorganisation, Studieförbunden. På frågan om det finns en ökad ängslighet hos studieförbunden svarar han nej.
– Nej, det håller jag inte med om. Det finns en ökad noggrannhet i våra samarbeten med organisationer och individer. I de händelser du hänvisar till finns en gemensam nämnare av aktivism och vi är ju folkbildningsorganisationer, vilket handlar om möten och lärande. Vi är inte rörelser som är aktivistiska, det är en distinktion vi måste göra.
Den ökade noggrannheten menar han, handlar bland annat om samma problem som nämns av Andrea Rodriguez ovan.
– Vi är i en utsatt situation där det pågår skarpa ifrågasättanden. Vi menar att vi har tagit itu med många problem men uppfattar ändå att vi har ögonen på oss.
Samtidigt kommer förslag från regeringens sida att skärpa den politiska styrningen över studieförbunden. Den sittande regeringen har kommit med tilläggsdirektiv till en utredning som inleddes av den tidigare S-ledda regeringen om folkbildningen. Ett av förslagen är att förstatliga Folkbildningsrådet, med syfte att öka den politiska styrningen, enligt David Samuelsson.
– Så även om vi står upp för våra beslut så har vi en stark oro för framtiden. Till syvende och sist handlar det om att folkbildningens frihet kommer att begränsas om den politiska styrningen ökar.