För tre år sedan startade byalaget i jämtländska Näversjön en studiecirkel tillsammans med ABF. Tanken var att få mer kunskap om solcellsel. Det fick deltagarna också, men studiecirkeln ledde till mer än så. Gruppen bestämde sig för att tillsammans bygga en solcellspark.
– Solceller är ju bra för miljön, och också bra för plånboken insåg vi. Vi började räkna på vad det skulle kosta att bygga en park och tog in offerter, och kom fram till att det skulle bli en bra affär, priserna för solceller gick åt rätt håll, säger Bertil Eriksson från föreningen Solel i Näversjön.
En hel årsförbrukning
I somras startade bygget och i veckan invigdes parken. För Bertil Eriksson innebär det att han nu kommer få ungefär 18 000 kilowattimmar solel.
– Det täcker hela årsförbrukningen för mitt hus, säger han.
Delägarna har tillsammans hjälpts åt att bygga solcellsparken, och på så sätt har kostnaderna hållits nere. Ungefär en miljon kronor har de fått investera. Om tio år räknar föreningen med att ha tjänat in den kostnaden.
– Då har vi räknat på de elpriser som är idag. Men jag tror att vi kommer ha tjänat in investeringen ännu snabbare eftersom elpriserna är väldigt låga nu. De kommer sannolikt stiga när mer kärnkraft avvecklas, säger Bertil Eriksson.
Skulle du vilja göra din egen energi?
ETC Egen el kan ta fram ett förslag på solcellsanläggning utifrån dina förutsättningar.
Snön reflekterar
När projektet väl är återbetalat kommer delägarna knappt ha några kostnader alls för elen.
– Panelerna ska hålla i minst 25 år, och då nå minst 80 procent av verkningsgraden, så de kommer antagligen vara lönsamma betydligt längre än så.
Att Jämtland ligger långt norrut och att vintrarna här är mörka är inget hinder för att få solceller lönsamma. Enligt Bertil Eriksson har de redan nu haft många dagar med hög produktion.
– Vi har en fördel med snön, den reflekterar solen mot panelerna. Vi har också ren luft här och det gör att det inte blir samma beläggning på panelerna som där luften är smutsigare, säger han.
Bertil Eriksson tror att solcellsparkerna i Sverige kommer att bli fler.
– Vi måste ju ha någon ersättning för kärnkraften, och de kan balansera upp bra mot vattenkraften. Om vi producerar mycket solel på sommarhalvåret behöver inte vattenkraften sänka nivåerna i sina magasin, utan kan spara det till vintern när vattenkraften behöv som mest.