De tio personerna har valts ut slumpis utifrån fyra kategorier men har alla gemensamt att de är internationellt kända och köpstarka. Deras flygresor under 2017 har därefter kartlagts. Sju av personerna använder privatjet och mest flög Bill Gates som under studieåret avverkade över 330 000 kilometer i luften fördelat på 59 flyg.
Totalt är han ansvarig för hissnande 1 629 ton koldioxidutsläpp på grund av sina flygresor, vilket kan jämföras med genomsnittsmedborgarens utsläpp som ligger på under 100 kilo koldioxid per år.
Flest flygningar gjorde Jennifer Lopez, 77 stycken, vilket innebar att hon i snitt flög en gång var femte dag under hela året.
En annan aspekt av elitens flygande, skriver forskarna i rapporten, är att de influerar mängder av människor. Oprah Winfrey, som ansvarar för utsläpp på 615 ton koldioxid, har till exempel 11,8 miljoner följare på Facebook och 15,3 miljoner på Instagram.
– Deras livsstil är normsättande och identitetsstiftande. Framför allt unga människor drömmer om att resa världen runt på ett liknande sätt, utan att behöva bekymra sig om pengar, säger Stefan Gössling, professor i turism vid Lunds universitet och huvudförfattare.
Markerar status
En annan undersökning gjord av samma forskare om beteenden på sociala medier visade att flygresor markerade status.
– Vi gjorde exempelvis en undersökning på Facebook som publicerades 2016, och en mycket stor del av alla uppdateringar handlade om resor. Det var statushöjande att kunna visa att man gjort många resor, säger Gössling.
I ett pressmeddelande skriver Gössling och hans kollegor att ”samhället behöver förhålla sig till en utveckling där en mindre grupp av superemitters, alltså individer som driver upp utsläppsnivåerna på grund av deras energiintensiva livsstilar, står för en stor och växande del av de totala utsläppen”.
– FN fokuserar i det globala klimatavtalet på nationella utsläppsminskningar genom att de produkter och tjänster vi konsumerar skall bli mer klimatsmarta. Flygskamsdebatten fokuserar däremot på individens ansvar att konsumera mindre och mer miljövänligt. Detta drar uppmärksamhet till de globala eliternas förbrukning, säger Gössling.