De största utsläppen kan så gott som alltid knytas till tjänsteresorna med flyg, enligt Felicia Olsson, som är en av dem som jobbat med Klimatstudenternas nya klimatranking för 2020. Hon konstaterar att samtliga lärosäten i senaste rankingen klarat Klimatstudenternas mål för full poäng i kategorin ”utsläppsminskning från flygresor”.
– För att få full pott i vår ranking krävs en utsläppsminskning med 16 procent per år. Det klarade bara två lärosäten 2019, och flera dömde då ut minskningstakten som omöjlig. Nu vet vi att det är möjligt, säger Felicia Olsson.
”Skarpt mål”
Sen kom pandemin, och utsläppen från tjänsteresor med flyg dök med i snitt 87 procent på de rankade universiteten och högskolorna.
– Erfarenheten det här året visar att det går att bedriva forskning utan stora utsläpp, säger Felicia Olsson, som varit medlem i Klimatstudenterna sedan rörelsen tog fart på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 2018.
SLU ligger högt i rankingen och satte nyligen ett ambitiöst mål för sina utsläppsminskningar från flygresor. De ska minska med 60 procent till 2025.
– Vi hade förstås gärna sett att de valt år 2022, men det är ändå ett skarpt mål. SLU:s hållbarhetschef har beskrivit det gångna året ”som att leva i facit”. Det tycker jag är bra. Det är till den här nivån vi måste nå när det gäller flygresor om klimatmålen ska nås, säger Felicia Olsson.
Lobbat hårt
Klimatstudenternas ranking baserar sig dels på skolornas faktiska utsläpp och utsläppsminskningar, dels på deras ambitioner framåt i klimatarbetet och hur de mäter och följer upp utsläppen.
– I dagsläget vet inte lärosätena hur stora deras totala utsläpp är, det är i princip bara statistiken för flygutsläppen som är tillräckligt tillförlitliga för att kunna jämföra, säger Felicia.
Det vill Klimatstudenterna ändra på.
– Vi har haft flera möten med högskoleministern, då vi anser att regeringen borde införa en koldioxidbudget för alla myndigheter i regleringsbrevet.
Där är vi inte än, men med den årliga rankingen vill Klimatstudenterna hålla trycket uppe.
– Universitet och högskolor motiveras av söktryck och prestigefulla rankingar. På det här sättet vill vi visa nuvarande och blivande studenter vilka lärosäten som lever som de lär. Unga efterfrågar tydligt klimatledarskap och vi kommer att fortsätta publicera vår ranking varje år samma dag som anmälan till höstterminen öppnar, säger Felicia Olsson.