Vindkraftsdebatten hårdnar. SD-företrädare vill montera ner befintliga vindsnurror medan Svenskt näringsliv vädjar till regeringen att sätta fart på utbyggnaden. Samtidigt varnar Energimyndigheten för att Försvarsmakten kan stoppa möjligheterna till havs om inte vindkraften prioriteras.
– Det är katastrof, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson.
Det bråkas friskt om vindkraften. Och det är inte bara känslosvallande kulturkrig det handlar om. Till havs likväl som på land uppstår intressekonflikter när vindkraftsbolagen vill bygga. Därför gav S-regeringen i våras Energimyndigheten i uppdrag att tillsammans med Försvarsmakten och andra myndigheter peka ut nya områden för havsbaserad vindkraft. Målet var att dessa områden skulle ha kunna bidra med 90 terawattimmar om året – mer än hälften av dagens totala elproduktion i Sverige – utan att krocka med andra intressen som fiske, sjöfart och inte minst försvaret.
Energimyndigheten gick bet. I den rapport som presenterades i fredags pekar myndigheten visserligen områden ut områden som man anser kunna leverera dessa 90 terawattimmar. Men målkonflikterna består, i synnerhet med Försvarsmakten. Om målet ska nås måste intresset av mer elproduktion prioriteras framför andra intressen, konstaterar Energimyndigheten.
– Det var nedslående, men inte oväntat, säger Rickard Nordin (C) om rapporten.
Väljer glädjen
Exakt hur Försvarsmakten ser på hur vindkraft i olika havsområden kan påverka deras verksamhet är dolt av sekretess. Men bland annat slår myndigheten vakt om sin möjlighet att kunna öva runt Sveriges kuster och har motsatt sig åtskilliga ansökningar från vindkraftsbolagen.
Rickard Nordin tvivlar på att regeringen har den politiska vilja han menar krävs för att vindkraften ska kunna samexistera med Försvarsmakten. Han pekar på att den nya regeringen tagit bort den instruktion som tidigare fanns i regleringsbrevet till myndigheten om att samverka kring planeringen av förnybar elproduktion.
– För att vi ska komma framåt krävs väldigt tydlig politisk styrning, säger Rickard Nordin.
Det danska vindkraftbolaget Ørstedt har sökt tillstånd för sex vindkraftsparker i svenska vatten. Bland annat handlar det om Skåne havsvindpark utanför Ystad som nu ligger på regeringens bord för avgörande. Bolagets Sverigechef Sebastian Hald Buhl väljer istället glädje när han läser Energimyndighetens rapport. Han tar fasta på att Energimyndigheten ändå pekar ut områden som man menar lämpar sig för havsbaserad vindkraft. Det skulle vara fullt möjligt att samsas med försvaret, anser han.
– Det finns tekniska lösningar som gör att havsbaserad vindkraft och Försvarsmakten kan samexistera.
Nyligen har bolaget installerat en gigawatt havsbaserad vindkraft i Taiwan, i det militärt hyperkänsliga vattnet som vetter mot Fastlandskina. Då bör det gå att hitta lösningar också i Sverige, enligt Sebastian Hald Buhl. Utbyggd vindkraft är också en säkerhetsfråga, anser han.
– Det är viktigt att den svenska regeringen gör det tydligt för Försvarsmakten att vindkraft till havs kan förstärka svensk elförsörjningssäkerhet.
”Sött och salt”
I förra veckan blev sprickan i synen på vindkraft inom regeringsunderlaget uppenbar. Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt deklarerade i en intervju med Svenska dagbladet att han inte vill ha några nya vindkraftverk överhuvudtaget och helst ser att befintliga kraftverk monteras ned. Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) – som inte vill prata med Dagens ETC – bet ifrån i ett uttalande i TT:
– Vi har ett Tidöavtal, där finns det sött och salt. Och det söta för min del, som kanske är salt för hans del, är att vindkraften har en viktig plats i energimixen och att vi behöver mer, ny fossilfri el, sa hon.
Centerledaren Muharrem Demirok menar att Oscar Sjöstedts uttalande riskerar att få omedelbara konsekvenser genom att skapa osäkerhet i de styrelserum där det ska fattas beslut om investeringar i nya vindkraftsparker.
– Att en av de tyngsta aktörerna i regeringsunderslaget går ut och talar som han gör om vindkraft kommer att leda till stopp i investeringar redan nu, sa Muharrem Demirok på måndagens pressträff, där han tillsammans med S-ledaren Magdalena Andersson gick till angrepp på regeringens klimatpolitik.
Ørsted väljer glädjen även här. Sebastian Hald Buhl pekar på att sju av åtta riksdagspartier trots allt säger sig omfamna den havsbaserade vindkraften.
– Vi känner oss i trygga i fakta, att havsbaserad ger billig ström och många svenska jobb, säger han.
Samlar damm
Rickard Nordin (C) pekar däremot på den oro för vindkraftsutbyggnaden både på land och till havs som finns inom näringslivet. I en rapport nyligen krävde Svenskt näringsliv en lång rad åtgärder från regeringen för att korta tillståndsprocesserna för ny vindkraft.
Nordin menar att utbyggd vindkraft är ett måste om Sverige ska kunna möta det snabbt ökande elbehov som spås inom industrin de närmaste åren. Svensk konkurrenskraft är hotad, menar han.
– Andra länder kommer att springa om både ekonomiskt och miljömässigt. Det är ju en katastrof, inte minst för en regering som kallar sig borgerlig att man inte lyssnar på näringslivet, säger Rickard Nordin.
Efter påskhelgen väntas ytterligare bränsle till vindkraftsdebatten när den så kallade incitamentsutredningen ska presentera förslag på hur kommunerna ska bli mer villiga att godkänna vindkraftsprojekt genom kompensation till berörda lokalsamhällen från vindkraftsbolagen.
Rickard Nordin hoppas på förslag från utredaren – hans partikamrat Ulrika Liljeberg – som mildrar det lokala motstånd som ibland är massivt när vindkraft planeras. Likaså vill han att regeringen går vidare med förslagen från klimaträttsutredningen och miljöprövningsutredningen. Förslagen för att korta tillståndsprocesserna fick ett blandat mottagande från såväl näringsliv som miljörörelse, men Rickard Nordin menar att de skulle bidra till att få fart på utbyggnaden.
– De ligger bara och samlar damm på regeringens bord, skicka dem till riksdagen nu.