Den gigantiska kostnaden för att sanera PFAS som läckt ut i miljön, samt den smutsiga kampanjen för att urvattna kommande EU-regler för att begränsa användningen av PFAS – det var de två huvudsakliga slutsatserna som journalisterna i Forever Lobbying Project drog.
Granskningen har uppmärksammats stort i flera europeiska länder. Den har figurerat på förstasidan av tidningar som franska Le Monde, nederländska Het Financieele Dagblad och The Guardian, liksom Dagens ETC.
I Tyskland, ett av länderna som tidigare drev på hårt för ett PFAS-förbud men bytte fot under Olaf Scholz regeringstid efter påtryckningar från den mäktiga tyska kemikalieindustrin, har granskningar om farorna med PFAS publicerats i radio, tv, tidningar och tidskrifter.
The Guardian har bland annat rapporterat om förorenat dricksvatten i England, hur företaget 3M vilseledde sina kunder att tro att PFAS är ofarligt, att invånare på ön Jersey bör låta sig åderlåtas för att bli av med PFAS som ackumulerats i deras kroppar, samt hur värstingkemikalierna påverkar uttrar och andra vilda djur.
I Spanien sammanföll Datadistas och El Diarios publicering med lanseringen av ett nationellt program för att mäta PFAS i människor. Den blev bland de mest lästa texterna i Spanien förra veckan.
– Och då har vi ännu inte publicerat så många delar av vår granskning, säger Ana Tudela från Datadista.
Efterspel i Bryssel
Slutsatserna har väckt reaktioner upp till högsta politiska nivå. EU:s miljökommissionär Jessika Roswall har visserligen inte velat prata med reportrar från Forever Lobbying Project. Men på plattformen Linkedin skriver hon:
”Det kommer att vara väldigt dyrt att sanera PFAS från miljön.”
Samtidigt vill Jessika Roswall bara förbjuda PFAS i konsumentprodukter, fastän de stora utsläppen kommer från användning av kemikalierna inom industrin.
I Sverige har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) svarat på granskningen genom att kräva ett strikt förbud av PFAS. I en intervju med Studio Ett kritiserar hon företag som försöker påverka beslutsfattare att ge dem undantag. Om förslaget att begränsa urlastningen av PFAS till konsumentprodukter säger hon:
– Jag tycker inte det är bra nog.
Samtidigt har riksdagens miljö- och jordbruksutskott kallat klimat- och miljöministern till en utfrågning om granskningen – och om personalnedskärningarna på Kemikalieinspektionen, den myndighet i Sverige som jobbar med förslaget att begränsa användningen av PFAS.
Forskarna Ali Ling (St Thomas-universitet, USA) och Hans Peter Arp (Norska geotekniska institutet och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet) som hjälpte reportrarna att ta fram kostnaderna för att sanera Europa från PFAS har samtidigt börjat arbeta med en vetenskaplig artikel som de vill lämna in för referentgranskning och publicering.
Läs mer:
Monstersiffran: Så dyrt blir det att sanera Sverige från värstingkemikalierna
Så lobbar Northvolt för att EU ska stoppa begränsningen av PFAS