Thermacell tillverkar myggbortdrivande apparater, en slags moderna myggspiraler, och har tapetserat bland annat Stockholms tunnelbana med löften om en myggfri tillvaro. Kampanjen förs även på sociala medier, till exempel på Instagram där profilerna Bingo Rimér och Marcelo Pena visar upp hur de grillar under myggproduktens skyddande ångor.
Enligt Sema Schmidt, chief marketing officer på Teknikmagasinet, är Thermacell något av en storsäljare.
– De här produkterna är jättepopulära, alla e-handlare har sett en enorm efterfrågan på dem. Det har varit ett riktigt myggår, säger hon till Dagens ETC.
Samtidigt har varumärket fått dålig PR i Finland. Återförsäljarna Scandinavian Outdoor och Partioaitta – den finska motsvarigheten till Naturkompaniet – har nyligen meddelat att de slutar med Thermacell. Markus Mäkinen, inköpschef på Partioaitta, säger till Hufvudstadsbladet att den här produkten inte ska användas i skogen och att den därmed inte har något att göra i en friluftskedjas sortiment. Beslutet bygger på vetenskapliga slutsatser som Tukes, den finska myndigheten som utfärdar tillstånd för kemikalier.
Forskningen oklar
För även om Thermacell själva säger att myggmedlet är giftfritt, så gäller det bara människor. De aktiva ingredienserna, som tillhör pyretroidfamiljen, är skadliga för många pollinerare och vattenlevande djur. Thermacell-produkter fungerar så att en gasdriven patron värms upp och aktiverar ämnen i en slags refill-matta. Ämnet sprids sedan med vattenånga kring apparaten. Thermacell beskriver det som att det skapas en ”skyddszon” där kemikalier ”desorienterar” insekter – men exakt hur det påverkar dem är oklart eftersom det inte finns tillräckligt med studier om det. Däremot vet man att pyretroider är biocider som är mycket giftiga för vattenlevande organismer och även för honungsbin.
Därför har Tukes dragit slutsatsen att Thermacell får säljas i Finland, men ska bara användas på altaner, terasser och gårdar. Elina Rydman, överinspektör på Tukes, rekommenderar att finländare i första hand använder andra slags myggmedel.
Hur ser det då ut i Sverige? Här marknadsförs Thermacell med meningar som ”passar perfekt på terrassen där hemma, såväl som vid camping, jakt, fiske, båtliv etc”. Thermacells distributör i Sverige, Acreto AB, skriver i ett mail till Dagens ETC att produkten har ett bredare godkännande i Sverige.
Därför skiljer sig reglerna
Johan Helgesson är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. Han säger att produkten är godkänd för att användas ute i naturen, men inte där det finns risk för exponering av vattenmiljön.
– De verksamma ämnena är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Det är därför viktigt att man slänger de använda mattorna i hushållssoporna och att de inte hamnar i vattnet, till exempel om man är ute och fiskar, säger Johan Helgesson.
I Sverige använder sig Thermacell i sin marknadsföring bland annat av en bild på en fiskare i en båt ute på sjön, är det lämpligt?
– Det är viktigt att följa de regler som finns för reklam och marknadsföring av biocidprodukter. Men vad jag känner tillhar det inte inkommit klagomål på reklamen till oss och vi har inte något pågående tillsynsärende kopplat till den här kampanjen.
Johan Helgesson säger att produkten är godkänd utifrån det underlag som fanns tillgängligt när beslutet togs.
– Om ny kunskap framkommer kan vi ompröva vårt tidigare beslut och ändra villkoren för produkten. Det är så det fungerar, kunskaper om ämnen och riskbedömningsmetodik utvecklas hela tiden. Därför är också alla godkännanden tidsbegränsade.
Varför skiljer sig då den föreskrivna användningen av Thermacell mellan grannländer? Det beror på att de aktiva ingredienserna i produkten inte har hunnit prövas enligt EU:s biocidförordning från 2013. I regel får produkter på svenska marknaden med sådana ämnen fortsätta vara godkända och säljas i väntan på en gemensam prövning inom EU.
– Just nu har varje land sina regler för dessa produkter och villkoren kan spreta ganska mycket. Men tanken är att det ska bli lika då produkterna framöver prövats gemensamt inom EU.
Är det lämpligt att använda biocider mot mygg?
– Biocider ska användas med försiktighet och i första hand bör man ta på sig skyddande kläder. Samtidigt kan mygg vara en riktig plåga och då kan myggmedel behövas för att inte bli rejält myggbiten. Den här produkten har godkänts i Sverige och kan ses som alternativ till klassiska myggmedel som smörjs in direkt på kroppen. Oavsett vilket medel man använder är det dock viktigt att läsa och följa bruksanvisningen så produkten används på rätt sätt.
Mer mygg att vänta
Svenskarna lägger allt mer pengar på myggmedel, det visar statistik från några av de största apotekskedjorna och prisjämförelsetjänsten Prisjakt. Köpintresset har ökat med flera hundra procent jämfört med samma period förra året. Det skriver SVT.
Myggsäsongen i Sverige börjar i slutet av maj (i södra delarna av landet) eller kring midsommar (i norra delar av landet). I slutet av augusti brukar myggen vara borta.
Mer mygg i Sverige – det säger experterna blir en trolig följd av allt hetare temperaturer. Områden kring nedre Dalälven, i vissa delar av Värmland och Norrbotten är extra utsatta för mygg. Olika myggslag sprider sig också till nya platser. Den aggressiva vårsvämmyggan har till exempel tagit sig till Gotland, som sluppit den tidigare.
(Artikeln har uppdaterats.) I en tidigare version användes ordet "myggdödare". Thermacell dödar inte myggor, istället driver produkten bort dem.