Odlad lax, ekologisk ost eller svenskt naturbeteskött? Kanske är något av det rentav bättre för planeten än ett veganskt alternativ gjort på soja, som säkert kommer från andra sidan jorden? Sådana diskussioner ”kan gömma det tydliga sambandet mellan animaliebaserad mat och miljön”. Det menar Oxford-professorn Peter Scarborough, ledande forskare i en stor studie som förra veckan presenterades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Food. Scarborough och hans kollegor har studerat dieter – ”hur människor faktiskt äter i verkligheten” – hos 55 000 britter. Sedan har de analyserat data från 38 000 bondgårdar och lantbruk i 119 länder. Richard Tiffin, professor vid University of Redding, som är expert på storskaliga mätningar av jordbruket, bedömer att studien är ”den mest omfattande” som gjorts när det kommer till att ”koppla matkonsumtionsdata till data gällande matproduktionens miljökonsekvenser”.
Och studien ger ett tydligt resultat. En person som äter mycket kött orsaker fyra gånger mer klimatutsläpp än en person som äter vegansk kost. Liknande skillnad kunde uppmätas gällande vattenföroreningar. Köttätaren använder dessutom dubbelt så mycket vattenresurser, och är tre gånger värre för den biologiska mångfalden.
”Studien förstärker tidigare forskning genom att visa att veganska och vegetariska dieter ger en signifikant lägre påverkan på miljön jämfört med köttkonsumtion”, skriver forskarna i ett pressmeddelande. ”Det är viktigt att påpeka att vilken del av världen maten kommer ifrån och hur maten produceras inte förändrar skillnaderna mellan dietgrupperna.”
Det syntes också stor skillnad mellan den som åt mycket kött och den som åt lite. Att äta lite kött orsakar omkring 30 procent mindre påverkan på miljö och klimat än att äta mycket kött.
Enligt Richard Tiffin visar studien dock att det inte ger särskilt mycket effekt för en person som äter lite kött att gå över till vegetariskt. Det mest effektiva som vi kan göra menar han är att ”uppmuntra de som äter mycket kött att minska köttkonsumtionen, och uppmuntra vegetarianer att bli veganer”.
Det globala matsystemet står för omkring en tredjedel av världens klimatutsläpp. Det beräknas stå för 70 procent av användningen av färskvatten, och orsaka 78 procent av vattenföroreningarna. Genom den stora landanvändningen orsakar matproduktionen också enorm skada för den biologiska mångfalden, påminner Oxfordforskarna. De menar att studiens resultat ger stöd för en politik som minskar den animaliebaserade matkonsumtionen.
– Vad vi väljer att äta har stor påverkan på planeten, sammanfattar Peter Scarborough.
– Att skära ned på kött och mjölk kan göra stor skillnad.