ETC nyhetsmagasin
Vill du minska ditt klimatavtryck? En ny stor studie visar att det finns ett enkelt svar: ät veganskt.
Christopher Holmbäck
Text
Odlad lax, ekologisk ost eller svenskt naturbeteskött? Kanske är något av det rentav bättre för planeten än ett veganskt alternativ gjort på soja, som säkert kommer från andra sidan jorden? Sådana diskussioner ”kan gömma det tydliga sambandet mellan animaliebaserad mat och miljön”. Det menar Oxford-professorn Peter Scarborough, ledande forskare i en stor studie som förra veckan presenterades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Food. Scarborough och hans kollegor har studerat dieter – ”hur människor faktiskt äter i verkligheten” – hos 55 000 britter. Sedan har de analyserat data från 38 000 bondgårdar och lantbruk i 119 länder. Richard Tiffin, professor vid University of Redding, som är expert på storskaliga mätningar av jordbruket, bedömer att studien är ”den mest omfattande” som gjorts när det kommer till att ”koppla matkonsumtionsdata till data gällande matproduktionens miljökonsekvenser”.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Christopher Holmbäck
Text