Därför meddelade han i måndags att regeringen kommer att ge över hundra nya tillstånd till företag som vill leta efter gas och olja i Nordsjön, utöver de 115 tillståndsansökningar från 76 företag som redan handläggs av den ansvariga myndigheten NSTA.
– Vi har alla sett hur Putin har manipulerat energin och gjort den till ett vapen – genom att störa utbudet och stoppa tillväxten i länder världen över, sa Rishi Sunak i ett pressmeddelande.
Parallellt med beskedet presenterade regeringen två nya kluster för koldioxidinfångning och lagring (ccs), Acorn i Skottland och Viking i England, som är planerade att tas i bruk omkring 2030. Med ccs-teknikens hjälp hävdar regeringen att landet kan bli klimatneutralt 2050 utan att göra sig kvitt oljan och gasen, som då beräknas stå för en fjärdedel av energiförsörjningen enligt regeringens prognos.
Kritik från flera håll
Rishi Sunaks satsning på Nordsjöreserverna stärker skiljelinjerna mot Labour-partiet inför det kommande allmänna valet som väntas hållas nästa år. Labour-ledaren Keir Starmer har sagt att inga nya utvinningstillstånd kommer att ges om hans parti vinner valet, och att alla ansökningar som inte nått slutfasen kommer att stoppas.
Tory-regeringen har anklagat Labour för att på så vis öka importbehovet av energi och ”göra Storbritannien beroende av tyranner”. Men enligt en analys gjord av Carbon Brief i juni skulle Labours energipolitik, med stora satsningar på fossilfri energi, i stället möjliggöra en lägre import av fossilgas än regeringens politik, åtminstone vid decenniets slut.
Måndagens besked har inte oväntat fått kritik från oppositionen.
– Hur kan Sunak se sina döttrar i ansiktet medan han förstör deras framtid? kommenterar Molly Scott Cato, ekonomisk-politisk talesperson för Green Party, på mikrobloggen X.
Men även Rishi Sunaks tidigare utredare för nettonoll-politiken, den konservative parlamentsledamoten Chris Skidmore, är starkt kritisk i ett inlägg på samma medium.
– Det här är fel beslut vid precis fel tillfälle, när resten av världen upplever rekordkraftiga värmeböljor.
Chris Skidmore kritiserar även att beskedet lämnats under parlamentets sommaruppehåll, och begär en ”nöddebatt” så snart ledamöterna är tillbaka i Westminster.
Ses som grönmålning
Mike Childs, policychef på Friends of the Earth, accepterar inte argumentet att ccs-tekniken kan göra satsningen på fossil energi klimatneutral.
– Att snacka upp koldioxidinfångning och lagring är ett uppenbart försök att ge en grön glans åt premiärministerns besked. Även om det någonsin skulle fungera, vilket inte är troligt på kort sikt, kan ccs inte fånga alla klimatutsläpp från förbränning av fossila bränslen, eller åtgärda de betydelsefulla utsläpp som uppstår när gas och olja utvinns, säger Mike Childs i ett pressmeddelande.