I torsdags avskaffade Storbritanniens nya premiärminister Theresa May landets departement för energi och klimatförändringar, någonting som ses som ett steg bakåt för landets klimatarbete. Men även innan Theresa May tog över rollen som premiärminister var det brittiska klimatarbetet otillräckligt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Förra året införde den brittiska regeringen skattelättnader för olja och gas som kommer att kosta landets skattebetalare miljarder pund mellan 2015 och 2020, och samtidigt har de skurit i stödet till förnybar energi och energieffektivitet. Det är beklagligt och följer inte Parisavtalets anda, sa Mary Robinson till Guardian.
Även Tyskland, som har ett etablerat klimatarbete och bland annat har gjort saker som att hjälpa utvecklingsländer med rådgivning om klimatförändringar, får kritik av Mary Robinson.
– Den tyska regeringen säger att de är på rätt spår, att kolsubventioner kommer att vara borta senast 2018. Men samtidigt införs nya mekanismer för att betala extra pengar till elbolag som kan tillhandahålla ett konstant flöde av elektricitet, även om det är elektricitet som förorenar, alltså som kommer från exempelvis diesel eller kol.
Det är dock inte bara Storbritannien och Tyskland som oroar Mary Robinson, som säger till Guardian att hon tittar noga på alla länder och vill att alla ska sluta subventionera fossila bränslen.
Steg framåt i Brasilien
För att klimatavtalet som skrevs under i Paris i december förra året ska träda i kraft måste det ratificeras och godkännas av länder som representerar minst 55 procent av världens befolkning och 55 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Ett land som tar steg i rätt riktning är Brasilien, vars parlamentariska underhus i förra veckan enhälligt röstade igenom ett godkännande av Parisavtalet.
Det ses som ett stort steg mot att Parisavtalet ska införas i brasiliansk lag, enligt Observatório do Clima, ett nätverk uppbyggt av brasilianska civilsamhällesgrupper som observerar och rapporterar om klimatpolitik. Inget motstånd väntas heller när förslaget nu kommer att gå igenom landets senat och president.
Även USA och Kina, världens två största förorenare, har lovat att ratificera Parisavtalet innan årets slut.