En av de största bränderna, Telegraph, öster om Phoenix i Arizona växer och ser ut att förena sig med den närliggande Mescal-branden.
Telegraph är en av de tio största bränderna i sydvästra USA sedan 1990. Flera samhällen i anslutning till branden har evakuerats. Även i Kalifornien har brandsäsongen dragit igång. Att det brinner i delstaten är i sig inget anmärkningsvärt, men det allt varmare klimatet med tidigare vårar och senare höstregn har förlängt brandsäsongen längs med bergskedjan Sierra Nevada med 75 dagar, enligt delstatens brandmyndighet Calfire.
Extrem torka
Det är andra året i rad som västra USA plågas av intensiv torka. Torkan är mer utbredd och på många håll mer extrem än någonsin tidigare de senaste tjugo åren. Samtidigt ligger de varmaste sommarmånaderna framför oss.
– Det är en alarmerande situation, säger klimatforskaren Daniel Swain vid universitet UCLA i Kalifornien, till tidningen New York Times.
I Kalifornien har en ovanligt torr vinter och en vår som tidigt bjöd på höga temperaturer förvärrat situationen. Delstaten har gått in i torrperioden och kan knappast se fram emot några betydande regnmängder förrän i oktober. Sydvästra USA kan fortfarande hoppas på den årliga sommarmonsunen, men förra året gav monsunen bara obetydligt med regn, samtidigt som sommaren var ovanligt het i regionen.
Större delen av västra USA noterade generellt rekordlåga nederbördsnivåer 2020, samtidigt som temperaturen låg betydligt över den normala. Allt detta har bidragit till att torkan på många håll nått exceptionella nivåer.
Tunnare snötäcke
Sedan millennieskiftet har fleråriga torrperioder avlösts av enstaka år med ovanligt mycket nederbörd. Den globala upphettningen har gjort torrperioderna torrare och regniga år regnigare. Samtidigt faller mindre snö vintertid och snötäcket i bergen smälter tidigare om våren, när temperaturen stiger. Det bidrar ytterligare till att vegetationen och jordarna torkar ut.
Förra året var den värsta brandsäsongen i modern tid på västkusten, med megabränder i Washington, Oregon och Kalifornien. I norra Kalifornien inträffade för första gången en så kallad gigabrand. Det innebär minst 4 000 kvadratkilometer brandhärjad yta, motsvarande ett område större än hela Gotland.
Rådande förhållanden pekar på en lika allvarlig, om inte värre, brandsäsong i år.
– Årets brandsäsong kan bli den mest förödande i vår nations historia. Klimatkrisen är här och vi lever i den, skriver Ron Wyden, senator från delstaten Oregon på Twitter.
Oroande tecken
Dubbelt så stora ytor har redan eldhärjats i år jämfört med samma period förra året i Kalifornien.
– Allt går inte att förutse, som exempelvis förekomsten av blixnedslag som startade många av förra årets bränder. Men de element som går att förutse, som torkan i jorden, ser så illa ut de bara kan, säger Daniel Swain till New York Times.
Detsamma gäller Arizona som just nu är värre drabbat än Kalifornien med åtta pågående storbränder. Stora ytor har även brandhärjats i delstater som New Mexico och Utah.