Utsläppen av växthusgasen metan beräknas ha ökat 150 procent de senaste 30 åren. Samtidigt har det varit svårt för forskarna att avgöra de exakta källorna bakom utsläppen. Hur stor andel kommer från fossil utvinning, hur stor andel har biologiskt ursprung och hur mycket kommer exempelvis från vulkanism?
– Vi i forskarvärlden har kämpat med att förstå hur mycket metan vi människor släpper ut i atmosfären, berättar Vasilii Petrenko, professor vid universitetet i Rochester, USA, och en av forskarna bakom studien i Nature.
Genom att att analysera luftbubblor i iskärnor från Grönland har forskarna kunnat kartlägga metanutsläppen för drygt 200 år sedan, innan industrialismens början. Resultaten pekar på att de naturliga metanutsläppen var tio gånger lägre än man hittills trott. Fram till 1870, när användningen av fossila bränslen började ta fart, dominerades utsläppen av biologiska utsläppskällor. Forskarnas slutsats är att metan från fossila utsläppskällor i dag står för en betydligt större andel av metanutsläppen – 25 till 40 procent – än man hittills trott.
Även något positivt
Resultaten bekräftar misstankar från andra studier: Att metanutsläpp från utvinning av olja och fossilgas är betydligt större än vad som rapporteras. Samtidigt finns enligt forskarna också en god sida:
– Jag vill inte vara alltför negativ eftersom våra data också har en positiv implikation: Merparten av metanutsläppen är antropogena, vilket innebär att vi har mer kontroll. Om vi kan minska våra utsläpp så kommer det att få större betydelse, säger Benjamin Hmiel, en av forskarna bakom studien.