Det hjälpte inte att IEA också skrev att befintliga oljefält bör kunna drivas som tidigare för att undvika ett alltför snabbt fall i oljeproduktionen – inget av de stora norska partierna går till val på en politik som är förenlig med energibyråns rekommendationer.
I en intervju med Financial Times i måndags hävdade den sittande premiärministern Erna Solberg att Norges fortsatta jakt på olja och gas kan bidra till EU:s gröna omställning, till exempel genom att understödja produktionen av fossil vätgas. Miljöorganisationer har länge fruktat att fossilindustrin ska kapa dagens stora vätgassatsningar.
– Det är stora förändringar på gång och de kommer att ske hur som helst. Frågan är hur snabbt det kommer att gå. Vi behöver inte snabba upp dem på politisk väg, sa Erna Solberg till Financial Times.
Hennes konservativa parti Høyre har hamnat på efterkälken i opinionsmätningarna. Men den främsta utmanaren i kampen om regeringsmakten, Arbeiderpartiet, vill också ”utveckla, inte avveckla” det norska oljeuttaget, en inställning som även det tredje största partiet, Sentern, delar.
De kan bli tungan på vågen
Vem som än vinner valet kommer behöver bilda en koalitionsregering – och flera av de mindre partierna vars stöd de större spelarna behöver för att ta makten går till val på klimatlöften.
Hårdast linje driver Miljøpartiet De Grønne som både vill stoppa nya oljefält och avveckla all oljeaktivitet i landet till år 2035. Partiet, som idag styr Oslo tillsammans med socialdemokraterna, har sagt att det bara kommer att stötta en regering som avstår från fortsatt prospektering, i linje med IEA:s rekommendationer.
Sosialistisk Venstreparti (SV) – en syster till svenska Vänsterpartiet – och det socialliberala Venstre vill å deras sida båda sätta punkt för ny oljeprospektering. SV är troligt underlag för en regering ledd av Arbeiderpartiet, medan Venstre, som ligger pyrt till i opinionsundersökningar, är nuvarande koalitionspartner till Erna Solberg.
Venstreledaren Guri Melby gör sin första valrörelse och tror att tuffare klimatlöften kan hjälpa partiet att klara valspärren.
– Det allra mest centrala för Venstre framöver är att klimatutsläppen måste ned. Det är inom oljepolitiken som det är störst behov av förändring, sa Guri Melby när hon landsatte Venstres valkampanj i juni.
Ännu en tänkbar borgerlig koalitionspartner, det kristdemokratiska Kristelig Folkeparti, vill begränsa prospekteringen efter olja och gas till områden där utvinning sker idag.
Norge är Västeuropas största olje- och gasproducent med en daglig produktion på cirka 4 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt det norska oljedepartementet har landet hittills tagit upp 47 procent av sina olje- och gastillgångar.
Landet har som mål att minska sina utsläpp med minst 50 procent till år 2030 jämfört med nivåerna 1990. Den oberoende vetenskapscentret Carbon Action Tracker har dömt ut Norges klimatåtaganden som otillräckliga.