Den 20 augusti är det folkomröstning i Ecuador om utvecklingen av stora oljefält under en nationalpark. Miljöaktivister som drivit på för ett förbud har haft fokus på konsekvenserna för ursprungsbefolkningen och den unika roll som Amazonas regnskog spelar för klimatet, rapporterar Inside Climate News.
Regeringar och oljebolag i området har på senare år drivit på för att utöka borrningen efter olja till nya områden i Amazonbäckenet, för att ersätta den minskade produktionen från gamla oljefält. Enligt en rapport från miljögruppen Earth Insight förra året täcker existerande eller planerade olje- och gasfält uppskattningsvis över 40000 kvadratkilometer, ett område som är hem för mer än tolv miljoner människor.
Amazonasbäckenet har länge fungerat som en av världens största kolsänkor, men allt mer pekar på att avskogning och stora bränder orsakade av klimatförändringarna håller på att göra Amazonas till ännu en belastning för klimatet som istället skapar koldioxidutsläpp.
– Miljörörelsen säger att om vi behöver stoppa oljeutvinningen så är det i Amazonas vi måste börja. Området är världens lungor och en unik källa för biologisk mångfald, säger Alex Rafalowicz, global direktör för en koalition av miljögrupper som arbetar för att få ett icke-spridningsavtal för fossila drivmedel, till Inside Climate News.
Stödet för att stoppa expansionen är utbrett. När ledare för åtta av Amazonas länder träffades i Belem i Brasilien förra veckan för ett toppmöte för att stoppa avskogning gästades de även av en växande rörelse ur civilsamhället som arbetar för att fasa ut olje- och gasutvinning i regionen. Mötet avslutades dock utan att nå en överenskommelse att fasa ut fossila bränslen.
Flera politiska krafter stödjer dock utfasningen. Förra månaden uppmanade den colombianske vänsterpresidenten Gustavo Petro alla nationer i Amazonas-området att fasa ut olje-och gasutvinning i området, genom en gästkrönika i Miami Herald. I maj blockerade Brasiliens miljöbyrå ett borrningsprojekt av ett statligt oljebolag i vattnet nära mynningen av Amazonfloden.
Söndagens folkomröstning kan bli central för oljeutvinningen i Ecuador, den största exportören av råolja från Amazonas. Miljöaktivister försöker visa på en annan väg för ekonomisk utveckling i regionen och söker stöd hos ursprungsbefolkningen. En av deras starka röster är Achuar-ledaren Domingo Peas, som sagt sig stödja idén om bioekonomi – att använda sig av frukter och växter ur skogen för att göra essentiella oljor, mediciner och andra produkter. Domingo Peas var en av deltagarna i Belem och ser mötet som ett sätt att öppna en dialog för framtiden. Världen kan inte sluta använda fossila bränslen över en natt, poängterar han, men för att börja utfasningen måste parterna lyssna på varandra.
– Regeringen, de stora bolagen och ursprungsbefolkningen måste lära sig att lyssna på varandra, så att inte de stora investerarna längre kan koncentrera sig på oljeutvinning utan på återställande av naturen och återväxt av skogen, för vi har redan nått ”the point of no return”.