Flera städer i Nederländerna har redan gjort det – förbjudit marknadsföring av varor och tjänster med stora fossila utsläpp, som flygresor och bensinslukande bilar, på offentliga platser. Nu planerar den rödgröna majoriteten i Stockholms stad att bli första kommun i Sverige att göra samma sak.
– Ja, vi är mitt i en akut klimatkris, och städer har en viktig roll att gå före i klimatomställningen, inte minst när politiker nationellt sviker, säger Stockholm nytillträdda miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP).
Föregångare utomlands
I budgeten framgår att kommunstyrelsen ska utreda – i syfte att införa – ett förbud mot ”reklam, sponsorskap och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning”. Exakt hur förbudet kommer att se ut är med andra ord inte klart.
– Eftersom vi inte har den här typen av förbud i Sverige ännu kommer vi att titta på platser som gått före, som exempelvis Amsterdam och Haag, och se om vi kan lära oss något av dem. Det centrala är att vi inte vill upplåta reklamplats eller sponsormöjligheter till företag som vill få oss att använda mer fossila bränslen.
Ser ni några svårigheter?
– Svårigheten är väl att vi – till skillnad från när det gäller sexistisk och rasistisk reklam som vi också har riktlinjer och förbud mot – inte kan luta oss mot branschens riktlinjer vad gäller utomhusreklam. Det finns inget sånt i det här fallet.
Politisk enighet
Staden förfogar över fler än 300 reklamtavlor i stadsmiljön, så ett förbud gör skillnad tror Åsa Lindhagen.
– Det är klart att reklam påverkar människor, annars skulle det inte finnas ett företag i världen som la en krona på reklam.
Kritiken mot regeringens politik har varit hård från miljöhåll. Ökar nu trycket på kommunerna att ställa om?
– Ja, det ökar mycket, eftersom den klimatfientliga politik som den här högerregeringen bedriver ökar utsläppen, men vi jobbar mot 1,5 graders målet och vi vet att många invånare stöder det.
När kan förbudet bli verklighet?
– Meningen är att det ska gå så fort som möjligt. Vi räknar absolut med att det införs under mandatperioden, så snart frågan utretts under nästa år. Majoriteten i stadshuset är överens om det här.