Statsvetaren Marja Lemne är inte förvånad.
– De borde ha vind i seglen, men de betalar ett högt pris för att sitta i regeringen och har inte profilerat sig tydligt som ett miljöparti. Bara nu på sista tiden så ställde de sig ju bakom lagundantaget för Cementa, oavsett konsekvenserna för dricksvattnet, säger hon.
– Jag tror inte det går att både stödja Socialdemokraterna i regeringen och profilera sig hårt för miljö och klimat. Man kan inte vara både för och emot, då underskattar man väljarna, tillägger hon.
Ekomodernistiskt parti
Tidigare språkröret Birger Schlaug ser flera skäl till partiets låga förtroende, och anser att det inte bara är förtroendet som brister.
– Även kunskapen om vad MP egentligen står för, eller borde stå för, är låg. Det beror på att språkrör under många år varit språkrör för regeringen och inte för sitt parti. Tyvärr framstår partiet som ideologiskt lealöst, man låter till stor del som de andra, vilket inte får människors hjärtan att brinna, säger han.
– Värst är att partiet numera är ett ganska traditionellt ekomodernistiskt parti, vilket innebär att den gröna ideologin till stor del har övergivits.
Två läger
Internt är partiet splittrat i två läger. Det ena vill bredda partiet och lansera fler kärnämnen än klimat och mer human flyktingpolitik, medan det andra vill kraftsamla kring miljö- och klimatfrågorna.
– Det är en diskussion som funnits länge inom partiet – i vilken mån man ska satsa på de frågor man har högt förtroende i eller bredda sin profil, säger Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet
– Ur ett kortsiktigt, röststrategiskt perspektiv är det troligtvis mest effektivt att fokusera på klimat och miljö där partiet har störst förtroende. Samtidigt kan inte partier bara tänka strategiskt, utan måste även ha en genuin vilja att förändra på många områden.
Birger Schlaug framhåller att det aldrig var meningen att Miljöpartiet skulle framstå som ett enfrågeparti, utan det skulle vara ett samhällsparti med politik över hela fältet.
– Dessvärre är det antagligen för sent att profilera sig som det systemkritiska parti det borde vara. Nu är det nog bara klimatfrågan som kan klara partiet kvar i riksdagen, säger han.
Opposition att föredra
Aida Badeli är språkrör för Grön Ungdom. Hon har i tidigare intervjuer sagt att hon anser att Miljöpartiet bör lämna regeringen, för att ge partiet en chans att växa och opinionsbilda i viktiga frågor.
– Miljöpartiet behöver prata mer om vilken politik som är vår politik. Senast nu i veckan presenterade Miljöpartiet över 200 förslag på hur vi kan leva upp till Parisavtalet och få ner Sveriges utsläpp. Det är just denna typ av utspel Miljöpartiet behöver fortsätta med, säger hon till Dagens ETC.
Niklas Bolin håller med om att det oftast är enklare att vinna fler väljare i opposition.
– Samtidigt ges partiet då mindre inflytande över politiken.
Statsvetaren Marja Lemne tror att det är viktigt att Miljöpartiet profilerar sig tydligare i klimat- och miljöfrågorna, inte minst för demokratins skull.
– Idag är många unga engagerade för klimatet och för miljön. Vad händer då om det inte finns ett renodlat miljöparti? Kommer de unga då att avstå från att rösta?
Nej till avskaffat strandskydd
En av de stora stridsfrågorna inför höstens budgetomröstningar handlar om skogen och strandskyddet. För att stödja regeringens budget har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på stärkt privat äganderätt i skogen och avskaffat strandskydd. Det säger MP nej till. Stefan Löfven har lovat att gå C till mötes, men enligt språkröret Märta Stenevi är frågorna så viktiga att de kan avgöra om MP stannar kvar i regeringen eller inte. Frågan är om det är ett reellt hot eller en markering inför valet.
– Självklart kan inget parti förutsättningslöst släppa fram andra till regeringsmakten. Alla partier försöker hålla korten nära kroppen för att spela sin hand på bästa sätt. Att MP i slutändan skulle riskera att en regering baserad på bland annat SD-mandat skulle få tillträda vore en stor överraskning, säger Niklas Bolin.