I dag meddelade Nacka tingsrätt i ett pressmeddelande att målet kommer att tas upp i domstol, genom att tingsrätten formellt skickar vidare stämningen till den svenska staten.
– Det är jätteroligt att det är igång, säger Anton Foley, talesperson för Aurora.
Ett viktigt första steg
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, ser tingsrättens beslut som ett viktigt första steg i Auroramålet.
– I Sverige har vi aldrig haft någon liknande process tidigare, och det har spekulerats i om man över huvud taget skulle ta upp målet. Hade tingsrätten av någon anledning valt att stänga hela processen eller avvisa den på vissa grunder, så hade det varit en stor motgång för de som har stämt staten. Att tingsrätten nu utfärdar stämning är en liten men viktig delseger för Aurora.
Tre månaders svarstid
Justitiekanslern, som representerar staten i det här målet, har nu tre månader på sig att svara på stämningen. Hur svaret blir kommer att ha stor betydelse för vad rättsprocessen kommer att handla om mer konkret.
– Staten kommer att kunna bemöta stämningen både med formella synpunkter på vad som ska prövas och inte, och i sakfrågan om huruvida staten bryter mot de krav som Europakonventionen ställer, säger Jonas Ebbesson.
Utifrån hur staten väljer att försvara sig, blir nästa steg för Aurora att samla in sin bevisning i målet.
– Vi vet inte vad i stämningen som staten kommer att acceptera och vad den kommer att bestrida. De skulle kunna välja att acceptera den vetenskapliga grunden vi lägger fram, men bestrida det juridiska. Eller så väljer de att även bestrida en del av den forskning vi lägger fram. Så vi får helt enkelt se hur de ställer sig till det, säger Anton Foley.
”Dom tidigast om ett år”
Själva huvudförhandlingen kommer knappast bli någon filmisk historia med ministrar som försvarar regeringens klimatpolitik i rätten.
– Nej, det tror jag inte att de kommer att göra. Det är justitiekanslern som representerar staten, och mycket av den bevisning som kommer att presenteras tror jag kommer att vara i dokumentationsform, säger professor Jonas Ebbesson.
Hur snart skulle det här målet kunna få konsekvenser för Sveriges klimatpolitik?
– Jag skulle tro att vi tidigast om ett år kommer att ha en dom i tingsrätten om det går snabbt. Men den här sortens processer kan få betydelse innan de ens är avslutade. Så blev det med det uppmärksammade Urgendamålet i Nederländerna, som gick upp i alla tre instanser och avgjordes 2019 av Högsta domstolen. Där hade staten tagit till sig och förstått allvaret långt tidigare. Så kan det bli även här, oavsett om Aurora vinner i slutändan eller inte.
Dagens ETC har sökt klimatminister Romina Pourmokhtari för en kommentar.