Ni har säkert sett den, reklamfilmen där ett vackert pensionärspar springer på en strand som plötsligt förvandlas till en soptipp. Eller filmen som visar en framtidsvärld som antingen består av människor iklädda skyddsutrustning som sprutar gift på en åker och barn som måste bära munskydd när de har picknick i parken eller en värld där höghastighetstågen susar tyst över marken och där bären på picknicktårtan faktiskt går att äta. Budskapet är att vägen till den vackra framtiden går via SPP:s hållbara fonder.
Men verkligheten bakom reklamfilmen är inte lika vacker. Bland SPP:s placeringar finns oljebolag och företag som anklagas för miljöbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna – företag som andra fondbolag har valt att svartlista.
SPP:s press- och hållbarhetschef Sara Skärvad väljer att svara via mejl på våra frågor.
Det står i er beskrivning av fonden SPP Global Topp 100 att ni inte investerar i företag som medverkar till klimat- eller miljöskada. Hur är investeringar i oljebolag att definiera som hållbara?
– Vi menar att vi uppnår mest genom att arbeta systematiskt med alla sektorer och försöka identifiera de som är mest innovativa och som aktivt ställer om. 2013 gick SPP ur alla rena kolbolag. Nu stärks kraven och ytterligare 22 bolag som har 30 procent av sina intäkter eller mer exponerade mot kol exkluderas i samtliga innehav, skriver hon.
Svartlistade bolag
De fonder som av SPP marknadsförs som hållbara investerar också i bolag som – på grund av miljöbrott och brott mot mänskliga rättigheter – finns med på andra fondbolags svarta listor. Bland annat Shell, BP och Lukoil.
– Många utav bolagen agerar globalt på marknader med stora utmaningar. Vi har alla dessa bolag under bevakning och har en tät dialog med dem, kommenterar Sara Skärvad.
Trots att Sverige har undertecknat en internationell konvention om förbud mot klustervapen har SPP placeringar i företag som är involverade i tillverkning av just dessa vapen. Till dessa bolag hör L-3 Communications och sydkoreanska Doosan.
– Vi har annan information. För vår vapenscreening använder vi Sustainalytics som dataleverantör. Vår erfarenhet är att deras information håller hög kvalité, men vi är alltid öppna för ny information, säger Sara Skärvad.
”Fruktansvärda konsekvenser”
Svenska freds- och skiljedomsföreningen, som följer världens vapentillverkare noggrant, säger att både L-3 Communications och Doosan definitivt har kopplingar till klustervapen.
– De här vapnen får fruktansvärda konsekvenser för civilbefolkningen, och därför har många svenska fondbolag valt att utesluta dem. Att hävda att man erbjuder ett hållbart sparande och samtidigt placerar pengar hos L-3 Communications och Doosan är falsk marknadsföring, säger Anna Ek, ordförande för Svenska freds.
Även Jakob König på Fair Finance Guide, ett samarbete mellan Sveriges konsumenter, Amnesty, Diakonia, Fair action och Naturskyddsföreningen, som granskar vad banker och fondbolag gör med våra pengar, är kritisk till SPP:s val av placeringar.
– Det finns två sätt för fondbolagen att ta ansvar. Antingen tar de ställning mot företagen genom att utesluta dem, eller så för de en dialog med dem för att påverka dem. Om SPP säger att de påverkar företagen måste de bli bättre på att redovisa vad de gör, säger Jakob König.
Läs också: Få hjälp till hållbara placeringar
Företag som SPP:s hållbara fonder Global Topp 100, Mix 100, Mix 80, Mix 50 och Mix 20 placerar pengar i
Flera bolag som sysslar med fossila bränslen.
Till exempel:
• Alcoa Inc, Statoil, Repsol YPF S.A., OMV AG, Hess Corp, Exxon Mobil Corp, BHP Billiton, CLP Holdings Ltd, Occidential Petroleum Corp, Mitsui & Co, Gazprom, Novate, Mutsubichi Corp, Tokyo Electric Power Co, Mitsui &Co, Itochu Corp, Inpex Corp
Royal Dutch Shell PLC
Shell är det största oljebolaget i Nigerdeltat. 2011 krävde FN:s miljöprogram Unep att Shell skulle ta ansvar för att sanera jordbruksmark och vattendrag från de oljeutsläpp som skett under årtionden från bolagets oljeledningar. Amnesty, som nyligen har undersökt området, meddelade i början av november att Shell inte tagit sitt ansvar och att oljeutsläppen fortfarande pågår. Royal Dutch Shell finns med på listan över icke godkända företag i Sjunde AP-fonden.
BP
2010 exploderade BP:s oljerigg Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. 780 000 ton råolja läckte ut under de tre månader det tog att stoppa läckaget. Elva arbetare dog i explosionen. BP är svartlistade av exempelvis Sjunde AP-fonden.
Chevron Corp
Chevron ligger i en rättlig strid med ecuadorianska bönder efter att ha anklagats för att förorena Amazonas regnskog vid oljeutvinning i Ecuador. Ecuadors högsta domstol dömde 2011 till böndernas fördel, men Chevron har vägrat betala skadeståndssumman som uppgår till 9,5 miljarder kronor. Så sent som i september i år dömde även Kanadas högsta domstol till böndernas fördel och gav dem tillstånd att beslagta Chevrons tillgångar.
Lukoil
Har utvunnit olja i norra Ryssland i 30 års tid. Lokalbefolkningen protesterar mot oljespill och hälsoeffekter av de gaser som släpps ut i samband med oljeutvinningen. Företaget finns på Sjunde AP-fondens svarta lista.
United Tecnologies
Ett företag som är involverat i tillverkning av kärnvapen. Både Sjunde AP-fonden och Handelsbanken har uteslutit företaget.
L-3 Communications
Företaget är involverat i tillverkning av kärnvapen och klustervapen. 2008 skrev nära hundra länder, inklusive Sverige, under en konvention som förbjuder klustervapen. Bojkottas av Sjunde AP-fonden, Handelsbanken och Länsförsäkringar.
Lundin Petroleum
Företaget som då hette Lundin Oil har misstänkts för inblandning i människorättsbrott i Sudan och Etiopien. I Sudan avslöjades att krigsherren Paulino Matip fått betalt av oljebolagen för att rensa byar och rebellfickor i närheten av oljefälten. Det är inte utrett huruvida Lundin Oil fanns med bland de oljebolag som betalade, men vid tidpunkten fanns tre oljekonsortier i området och huvudägare till två av dem var svenska Lundin Oil.
Doosan Corporation
Utesluts av flera andra fondbolag, bland andra Sjunde AP-fonden, Handelsbanken och SEB Gamla Liv för inblandning i tillverkning av klustervapen och personminor.