Klockan är strax efter åtta på tisdagsmorgonen, och snart ska förhandlingarna i societetshuset Oscars börja. Här inne möts privatpersoner tillsammans med klimatorganisationer som Naturskyddsföreningen och Jordens vänner på ena sidan, och representanter för Preemraff på den andra. Mark- och miljööverdomstolen ska under minst tre dagar ta ställning till de båda sidornas argument. Bör Preem få tillstånd att bygga ut sin anläggning vid Brofjorden, och därmed öka sina utsläpp av koldioxid med en miljon ton per år?
”Måste fasas ut”
För demonstranterna utanför Oscars är svaret självklart.
– Fossilindustrin måste fasas ut, det är ett steg i helt fel riktning att istället bygga ut, säger Lisa Steinwandel som har åkt till Lysekil från Karlstad för att demonstrera.
En stund senare, när demonstranterna har flyttat sig från Havsbadsparken till Rosvikstorg några hundra meter bort, upprepas argumenten. En grupp gymnasieungdomar från Göteborg ligger tätt tillsammans på gatstenen som för att värma sig i duggregnet, och pratar ivrigt om varför planerna måste stoppas.
– Det är oacceptabelt att bygga ut! Det handlar om vår framtid. Ska vi ens ha någon framtid så kan det inte fortsätta så här. Det bästa vi kan göra är att vara här och visa att vi är många, säger Doris Kapla.
Åsa Bergman Eldh håller med.
– Vi kan inte bara sitta hemma och inte göra något. Vi måste kämpa, regn och kyla är inget hinder, säger hon.
Värnar om sysselsättning
Men många av dem som normalt befolkar torget, de som bor i staden, resonerar annorlunda. Frågan som just nu gör att Lysekil hamnat i fokus, som gör att även riksmedia tagit sig till den lilla kuststaden en regnig dag i mars, handlar för dem om mer än klimatet. Preemraff har i decennier varit kommunens största privata arbetsgivare. Här arbetar idag ungefär 700 personer. Blir utbyggnaden av räknar man med runt 200 nya jobb. Betydligt fler under själva byggfasen. Det skulle Lysekil behöva, menar både lokalpolitiker och en stor del av allmänheten.
– Lägger Preemraff ner vore det förödande för Lysekil, säger Niklas Olsson, som själv arbetat på Preemraff under så kallade produktionsstopp.
Han har tillsammans med ett 30-tal andra samlats i stadsparken. Lokala företrädare för Moderaterna och Sverigedemokraterna är också på plats för att vara en motvikt till demonstranterna. De vill att raffinaderiet byggs ut. Och gör det inte det, är de rädda att hela verksamheten är hotad.
Men det har inte kommit några sådana signaler, om att lägga ner eller flytta?
– Nej, det är våra tankar, säger pensionären Max King.
Niklas Olsson fyller i:
– Preemraff ägs ju av en saudisk miljardär. Han har sådana pengar vi bara kan drömma om. Det är bara för han att flytta allt om det skulle vara så, säger han.
Max King tillägger att det inte bara handlar om jobben. Han tror också att det är bättre att Preem producerar drivmedel än att någon annan gör det. Klimatfrågan är viktig, menar han.
– Det skulle ju bli mer utsläpp till en början naturligtvis, men på längre sikt är det bra för miljön om de får bygga ut.
Kallar sig koldioxideffektiva
Liknande argument framför Preem själva. Koldioxidutsläppen från raffinaderiet kommer att öka, men samtidigt minska i användarledet, och även minska genom till exempel koldioxidinfångning. De menar också att de är bland världens mest koldioxideffektiva raffinaderi – att de ligger i framkant när det gäller att tillverka bensin och diesel så klimatvänligt som möjligt.
Mari Larsson, en av de Lysekilsbor som är emot en utbyggnad, suckar åt bolagets argument.
– Många tror ju tyvärr på deras greenwashing. Men att prata om att framställa bensin och diesel miljövänligt, det säger ju emot sig själv. Och så hoppas de på koldioxidinfångning, men det är ju väldigt osäkert om det ens fungerar, säger hon.
Argumentet att kommunen behöver nya arbetstillfällen tycker hon inte heller håller.
– Det låter på folk som att det handlar om att jobb ska försvinna, men så är det ju inte. Det klart att det säkert vore bra ekonomiskt på kort sikt för kommunen om det blir en utbyggnad, men vi måste se det större perspektivet. Vi kan inte bara se till vad som är bra här. Omställningen måste ske nu, överallt.
Klimatpåverkan ska avgöra
En bit bort på torget står Tommy Karlsson. Också han Lysekilsbo. Och också han väl medveten om hur frågan splittrar kommunen.
– Jag är engagerad i Vänsterpartiet här, och till och med vi har tagit ställning för en utbyggnad. Åsikterna har absolut gått isär, men det förvånar mig ändå. Det handlar om ett kapitalistiskt storbolag vars främsta syfte är att vinstmaximera, och det gör det på ett sätt som går ut över klimatet. Ändå tycker företrädarna för Vänsterpartiet här att de ska få göra det. Jobben och tillväxten lokalt är det viktigaste.
Men när Mark- och miljööverdomstolen ska ta ställning är det klimatpåverkan det handlar om – inte lokala arbetstillfällen. Det samma gäller senare för regeringen. För det är inte här, på Oscars i Lysekil, frågan kommer att avgöras. Här ska Mark- och miljööverdomstolen komma med ett yttrande, en rekommendation, men sedan är det upp till regeringen att följa den eller inte.
Oavsett utgång är fallet unikt – aldrig tidigare har regeringen prövat ett miljöärende utifrån klimatpåverkan.