Det säger Juan ”Juanxo” López de Uralde – mannen som under tio års tid var spanska Greenpeace ordförande och som de senaste månaderna varit Pablo Iglesias kandidat till miljöministerposten i förhandlingarna med PSOE. Nu är Podemos-ledaren Pablo Iglesias föreslagen som vice-premiärminister i den nya regeringen – som ännu inte är tillsatt. Exakt vilken roll López de Uralde kommer att få är oklart men att han kommer att ha att göra med den gröna omställningen råder det ingen tvekan om.
– Det jag kan säga är att vi har en enorm utmaning framför oss, säger Juan Lòpez de Ugarde till Dagens ETC.
– Vi måste vara medvetna om att vi håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna. Det här är en akut kris, fortsätter han.
Han ledde tidigare det gröna partiet Equo men har avgått och sållat sig till Unidas Podemos –som en av Pablo Iglesias närmsta. I nuläget representerar han UP i det spanska parlamentet.
37 procent minskade utsläpp
FN:s klimatmöte COP 25 pågår i den spanska huvudstaden och miljöministern Teresa Ribera har ett späckat schema. Dagens ETC fångar henne på väg till en presskonferens på mässområdet. Spanien har förutsatt sig att minska dagens utsläpp med 37 procent till år 2030, vilket Ribera har påpekat är mer än vad EU kräver. Däremot är det mindre än den halvering av dagens utsläpp som enligt forskarvärlden krävs för att vara i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.
– Jag är för en acceleration av våra åtaganden men glöm inte att vi har varit mer ambitiösa än vad EU har krävt av Spanien. Det vill jag fortsätta med. Men vi måste vara ödmjuka med storslagna löften, säger Teresa Ribera till Dagens ETC
Ribera har tidigare i veckan, i en intervju med Europa Press, beklagat att hennes regering är i övergångsstadiet och att det annars ”kanske hade varit möjligt att öka ambitionerna redan nu”
Men under COP25 tänker hon i alla fall vara tydlig med målet en kolfri värld före år 2050.
Strid om miljöportfölj
Samtidigt genomgår Unidas Podemos något av en kris. Från att ha varit ett radikalt – och mycket talfört kritiskt – oppositionsparti måste de nu acceptera maktens kompromisser. Teresa Ribera och Juan López de Uralde har innan nyvalet drabbats samman offentligt på Twitter vid några tillfällen. Sammanfattningsvis är Ribera mer pragmatisk än López de Uralde, som menar att det inte finns utrymme för det.
I koalitionens avsiktsförklaring nämns inga namn men det är sedan länge känt att UP vill åt miljöportföljen. De försökte flera gånger under de misslyckade förhandlingar som föregick nyvalet och det är López de Uralde man har föreslagit som Teresa Riberas ersättare. Pedro Sánchez har konstant vägrat.
Det ser lite annorlunda ut efter valet. Bägge partier försvagades men valets största förlorare var center-högerpartiet Ciudadanos, som PSOE tidigare uppvaktat. Detta gjorde att premiärminister Pedro Sánchez plötsligt kunde expressförhandla fram en överenskommelse med Unidas Podemos – något som tyckts omöjligt i månader.
– Jag är beredd att ha den roll som ges mig i en progressiv regering, vi är på samma sida i den här kampen, säger Juan López de Uralde till Dagens ETC.
Vill gå hårdare åt företag
Juan López de Uralde kan inte gå in på detaljer gällande en regering som ännu inte är tillsatt men är tydlig med att det är företagen och inte de konsumerande medborgarna han personligen vill sätta press på.
– Inga segrar har vunnits inom det här området på något annat sätt. Ta transporter som exempel. Vad användarna vill är att färdas mellan olika platser så snabbt och bekvämt som möjligt – inte förorena. Vi politiker måste erbjuda alternativ men framförallt begränsa företagens föroreningar Det är det enda sättet. Minns freongasen som fanns i hårsprayer och kylskåp och som tunnade ut ozonlagret. Det var inte konsumenter som slutade konsumera dessa varor, det var ett förbud enligt Montréalprotokollet bara några år efter att problemet upptäcktes på 80-talet. Förbudet har varit mycket effektivt för företagen tvingades i rätt riktning. Det är vad vi behöver göra: Förbjuda företagen att förstöra vår planet, säger Juan López de Uralde.
Teresa Ribera menar att man måste gå försiktigare fram men ”vill diskutera alla möjligheter”.
Analytiker tror att hon fortsätter som minister men med press på hårdare tag från vänster.
Unidas Podemos har samlats för föredraget: Internationella fronter för klimatet – bortom COP25.
”Kan bli viktig spelare”
På plats är även Idoia Villanueva som sitter i Europaparlamentet. Hon menar att Spanien behöver vara tydliga för att sätta press på övriga medlemsländer och även den nya gröna pakten, EU:s Green Deal som, enligt henne är slav under storindustrin.
– Spanien kan bli en viktig spelare miljömässigt, om vi får inflytande över miljöpolitiken, säger hon till Dagen ETC.