– Från regeringshåll framhålls Sverige som bäst i klassen när det gäller att få ner användningen av fossila bränslen, men så enkelt är det inte, säger Mikael Sandberg, professor i Statsvetenskap vid högskolan i Halmstad.
I Sverige har det under 2000-talet skett en övergång från fossila till icke-fossila bränslen. Högteknologiska miljöinnovationer och politiska satsningar har från myndigheter och officiellt håll lyfts fram som orsaken bakom framgångarna. Studien från Högskolan i Halmstad visar däremot att miljötekniska faktorer spelat en obetydlig roll för övergången.
– Det handlar inte om ett teknikskifte i industrin som man ofta tror av att läsa regeringsdokument. Det handlar om ett simpelt byte av råvaror, säger han och menar att det borde bedrivas mer forskning för att få en korrekt bild av hur verkligheten ser ut och inte låta enbart myndigheter tala om hur det är.
Mikael Sandberg har tillsammans med statsvetaren och forskaren Max Rånge tittat på hur alla svenska offentliga och privata organisationer har använt olika energikällor mellan åren 2003 och 2011, med underlag från Statistiska centralbyrån. Under den perioden ökade andelen icke fossilt bränsle stadigt och år 2006 skedde ett skifte, då blev det mer icke-fossil energianvändning än fossil.
”Överraskande tydligt”
Studien visar även att det främst är offentliga aktörer som står för bränsleväxlingen, till exempel kraftverk i kommunerna, då de gått från oljor till sopor och träavfall.
År 2002 blev det förbjudet att lägga brännbart avfall på soptipp vilket ledde till en ökning av avfallsbränning. En annan orsak till ökningen var bränningen av avfall från stormar som Gudrun och Per.
För de privata aktörerna dominerar fortfarande fossila energikällor.
– Det var överraskande att det var så tydligt. Jag hade förväntat mig mera förändringar i den privata industrin, säger Mikael Sandberg.
Forskningen visar att övergången inte heller lett till någon anmärkningsvärd minskning av koldioxidutsläppen. Eldning av träflis och sopor släpper ut lika mycket koldioxid som olja.
Är sopor ändå bättre än olja?
– Sopor ingår redan i vårt energisystem ovan jord, så på det sättet är det bättre för den totala energibalansen. Det talas antingen om en övergång från fossila bränslen eller om reducering av klimatgaser. Men mycket i soporna kommer från fossila råvaror.