– Den svenska solcellsmarknaden växer och är fortfarande på frammarsch. Vi ser positiva tendenser både när det gäller installationsvolymen, men också prisutveckling och att antalet arbetstillfällen ökar inom marknaden, säger Johan Lindahl som gjort rapporten och också är talesperson för branschorganisationen Svensk solenergi.
Politiken har hjälpt till
Att priserna på nya solcellsanläggningar har blivit allt lägre och fortfarande sjunker är en del av förklaringen. Men Johan Lindahl pekar också på svenska folkets generella inställning till solel.
– Det finns ett väldigt starkt intresse för solenergi i Sverige. 80 procent vill att det ska satsas mer på solenergi än vad som görs idag, och ytterligare tio procent tycker att det ska satsas lika mycket som idag. Så det är få som är emot det här energislaget, säger han.
– Vi har haft en regering som genomfört flera reformer som har gjort det enklare, både rent administrativt men också ekonomiskt, säger Johan Lindahl.
Det var framför allt vanliga villaägare som installerade solceller på sina egna tak som stod för den största ökningen. Anläggningarna är små men påkopplade på det stora elnätet och kan sälja sitt överskott av el. Att det inte längre krävs momsregistrering för detta har ökat incitamenten att installer solceller, bedömer Johan Lindahl.
– Det blev betydligt enklare att som privatperson vara ”prosument”, att ibland producera mer el än vad man gör av med och ibland också konsumera mer än vad man producerar. Det var ett viktigt steg och gjorde det betydligt enklare för den marknaden.
Från Österlen till Östersund
Förutom storstäderna finns det ett par andra områden där det installerats många solceller, även mätt per invånare. Det är Skånes östra kust med bland annat Simrishamn, flera kommuner i Östergötland och runt Östersund.
– Det har mycket att göra med var man driver olika projekt. I östra Skåne har elbolaget EON ett projekt för smarta elnät och tittar på många nya tekniska lösningar. Östersund har en lokal marknad som verkar gå ganska bra, säger Johan Lindahl.
Förutom på villor, ökar även installationen inom kategorin kommersiella fastigheter, där även bostadsrättsföreningar och lantbruk ingår. Men ökningstakten har sjunkit lite, vilket kan förklaras med att det under förra året rådde en osäkerhet kring beskattningen av el för eget bruk i lite större anläggningar, tror Johan Lindahl.
Inga stora parker
Den enda marknaden som inte ökade under året var de allra största solcellsparkerna. Men detta beror sannolikt på att Sveriges största park färdigställdes under 2016 i Varberg. Statistiken visar då en nedgång året efter.
– Det byggdes ingen så stor solcellspark under 2017. Ett eller två projekt kan helt påverka siffrorna för den årliga marknaden. Men det planeras nu ett antal parker, så även de siffrorna kan komma att öka de kommande åren, säger Johan Lindahl.