BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Dessutom har många av de undersökta länderna tagit fram tydliga planer på hur de ska minska sina utsläpp. Från att enbart tio av länderna hade någon form av plan 2013 har idag 43 stycken en sådan. Det är, enligt rapporten, en följd av att länderna ratificerat Parisavtalet.
Rika länder halkar efter
Den största andelen av investeringar kommer från Kina, som nationellt investerat i solel men också hjälpt andra länder med finansiering.
Bloombergs sammanställning visar att tillväxtländerna ligger före västländerna i utvecklingen. En anledning att utvecklingsländerna är snabbare på att ställa om än de rikare länderna är att de senares energianvändning är oförändrad eller minskande. Det gör att nya energiformer måste konkurrera med existerande mångmiljardsanläggningar som använder bland annat kol eller gas.
Enligt Jan-Olof Dalenbäck, professor i bygg- och miljöteknik och sekreterare på Svensk solenergi, är lagar och regler kring elsystemet i rika länder utformat efter att det finns stora anläggningar som elen distribueras från.
– När man installerar solel i Sverige är det vanligast att man gör det på byggnader och ersätter den el som man annars skulle köpt. Då fungerar inte de lagar vi har, säger han.
Lagarna är inte anpassade
I Sverige står solelen idag för enbart 0,1 procent av den totala energiförsörjningen, vilket kan jämföras med Tyskland där åtta procent av elen tillverkas av solen. Att den är så pass låg tror Jan-Olof Dalenbäck beror på en kombination av låga elpriser och brist på politisk planering.
– Vi har ett överskott på elenergi, vilket gör att priset är lågt. Vi har ökat vår elproduktion snabbare än vad vi byggt överföringsledningar till andra länder, vilket ger ett överskott av el, och det driver ner priset. Det finns inte heller någon strategi för användning av solenergi från politiskt håll. När elcertifikatsystemet togs fram för flera år sedan betraktades solenergi inte som ett realistiskt alternativ, så lagarna är inte anpassade för mindre system, säger han.
Fossilt kommer minska
I sin rapport förutspår Bloomberg att världen kommer börja använda mindre mängd fossil el om cirka tio år. Redan 2013 skedde ett skifte där andelen av förnybar energi stod för majoriteten av den nya elproduktionen.
Samtidigt förutspår World Economic forum (WEF) i en rapport att det som kallas "grid parity" – när ett fossilfritt produktionssätt ger samma mängd el till samma kostnad som fossilbränsle – beräknas ha nåtts i två tredjedelar av världens länder inom bara några år.
– Förnybara energikällor är inte bara kommersiellt gångbart alternativ, utan en lockande investeringsmöjlighet med långsiktiga, stabila, inflationsskyddade vinster, kommenterade Michael Drexler, chef för infrastruktur- och utvecklingsinvesteringar på WEF, rapporten.