Forskare vid universitetet i Århus har studerat dyngbaggefossil för att se vilka djur som levde i vår del av världen för 120 000 år sedan. Klimatet liknade det vi har idag, vilket teoretiskt sett kan vara en förutsättning för att de arter som levde då skulle kunna komma tillbaka. De danska forskarna visar att dyngbaggarna levde tillsammans med urtida elefanter och noshörningar. Under Trafalgar Square i London har man hittat ben från flodhäst. Men det är framför allt tanken på elefanter som engagerar professor Jens-Christian Svenning vid Århus universitet.
Han är entusiastisk inför världens största levande landdjur på den danska landsbygden. Ett projekt är redan på gång.
– Det är bara under en kort tid i historien som de hä r stora djuren inte har funnits i Europa, arterna är väldigt gamla. Det finns ett lokalt stöd för att införa elefant norr om Århus, och jag skulle bli förvånad om det inte blev av inom de närmsta fem åren.
Återförvildning – en ny trend
När människan gjorde entré i Europa minskade de stora vilda djuren i antal. Stora skogar växte fram, som försvann först när människor började bruka jorden.
En trend inom naturvård kallas rewilding, återförvildning, och går ut på att sätta ut stora betesdjur i landskapet. Det europeiska lantbrukarna har länge haft det tufft ekonomiskt, och många gårdar stängs ner. När de övergivna betesmarkerna växer igen försvinner ängsblommor och växter som blivit allt ovanligare. Att röja för hand eller med maskin är dyrt och slitsamt.
I Afrika och Asien är elefanter en mycket viktig del i ekosystemen, och används på vissa håll i skogsbruket. Men att den skulle leva vilt i Europa? Ola Jennersten, naturvårdare på Världsnaturfonden, är minst sagt skeptisk.
– Elefanter tar plats och är inte ett helt ofarliga, det blir stora konflikter med lokalbefolkningen. I vissa byar i Indien kan det dödas hundra personer om året.
Inte jämföra med Indien
Det argumentet köper inte Jens-Christian Svenning.
– Men det går inte att jämföra med Indien, som är så mycket mer tättbefolkat. Om vi tycker att de ska klara av att leva med elefanter, så borde vi kunna göra det här. Det handlar inte heller om att släppa elefanter helt lösa.
I exempelvis Polen, Tyskland och Holland har visenter, den europeiska bisonoxen, och vildhästar återinförts. Det WWF-ledda projektet Rewilding Europe vill återställa eller förvilda en miljon hektar jordbruksmark till år 2020. Det är lika mycket mark som varje år läggs i träda när jordbruk läggs ner, och tanken är att de förvildade områdena skulle kunna bli en ny inkomstkälla för lokalbefolkningen.
Stor framgång
De projekt som hittills testats har rönt stor framgång, enligt Ola Jennersten.
– Holland har varit vägvisare, de som i princip inte haft någon orörd natur kvar. De stora betesdjuren har klarat sig bra där. Lina Färm