Falsterbonäset står inför ett växande hot: klimatkrisen och det stigande vattnet. Men när lyxvillor ska säljas så är det inget som mäklare talar högt om
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Havsytan stiger och erosionen äter upp stranden på den skånska rivieran.
Samtidigt säljs här nybyggda lyxvillor för miljontals kronor. Villor som inom en snar framtid kan stå oförsäkrade.
”Kompromisslös livsnjutare sökes till klassisk villa på första parkett ut mot havet i Höllviken! Läget blir knappast bättre! Näääästan så man kan doppa tårna i havet från tomten.”
Den entusiastiska annonstexten tillhör en gräddbakelseliknande villa med golv helt i exklusiv sten, utomhuspool, inglasad matplats och en relaxyta lika stor som vardagsrummet.Bara några steg genom en mindre tallskog och den blivande husägaren når stranden. Utgångspriset? 33 miljoner kronor.
Lyxvillan som nu ligger ute till salu är bara en av många exklusiva bostäder i Falsterbonäset eller Näset, som halvön på Skånes sydvästligaste hörn kallas.
Att bo nära havet är attraktivt, men inte billigt. Flera av villorna på Falsterbonäset går loss på över tiotals miljoner kronor.
Bild:
Privat
Området står inför ett växande hot: klimatkrisen och det stigande vattnet. Men det talar mäklarna oftast tyst om.
– Vi har ingen skyldighet att informera om översvämningsrisken, och det är väldigt sällan någon frågar om det, säger Anders Thulin som säljer många hus i Skanör, Höllviken och Falsterbo.
Även Staffan Strandh, som arbetar på en annan mäklarfirma och säljer den utannonserade 33-miljonersvillan, vittnar om att samtalsämnet sällan kommer upp:
– De som köper de här husen lever kanske mer här och nu och tänker inte så mycket på vad som händer längre fram, säger han till Dagens ETC.
Används som sommarstugor
Falsterbonäset omges av en fyra mil lång strandremsa och kallas ofta Skånes riviera. Området har under lång tid varit översvämningsdrabbat, men i och med klimatkrisens stigande havsnivå har problemet blivit mer akut. Dessutom har erosionen av stränderna tilltagit vilket innebär att havet kryper allt närmare bebyggelsen.
Vallen kommer att delas in i fyra olika vegetationstyper för att undersöka vilken typ av vegetation som står emot erosion bäst.
Bild:
Izabella Rosengren
Samtidigt är Näset en populär sommardestination, inte minst för extremt välbärgade som i många fall använder mångmiljonsvillorna som sommarstugor. Nyligen såldes en villa för 52 miljoner kronor i Falsterbo. Huset byggdes 2014 och ligger ett stenkast från havet. Enligt mäklarna har varken klimatkris eller erosion haft någon nämnvärd påverkan på köpkraften hittills.
– Jag har aldrig hört en kund säga att de inte köper för att de är oroliga för vattenståndet. Däremot har jag fått frågor om hur vallen kommer att störa utsikten, säger Anders Thulin.
”Funnits ett stort motstånd”
Vallen han pratar om är ett 2,1 mil långt bygge som Vellinge kommun inledde 2024. Den kommer att resa sig 1,5-3 meter över havsytan och ska skydda bebyggelsen från både stormfloder och ett stigande hav. Planen är att vallen ska kunna stå emot vatten fram till 2065.
Samtidigt har vallen skapat högljudda diskussioner eftersom den kan komma att störa havsutsikten för vissa villaägare. Ett annat klagomål har handlat om att den inte byggs runt golfbanan, som nu riskerar att periodvis hamna under vatten.
– Det stämmer att det har funnits ett stort motstånd mot vallen. Samtidigt vore det konstigt om folk här inte har översvämningsrisken i bakhuvudet, säger Erik Pettersson, boende innanför vallen i Skanör.
”Sedan vi flyttade in i huset har klimatprognosen förvärrats”, säger Erik Pettersson som oroar sig över översvämningsrisken.
Bild:
Privat
”Finns en ständig oro”
Själv tillhör han dem som känner en oro inför framtiden. När han och hans familj köpte sin tomt för flera år sedan läste de därför de klimatprognoser som fanns för området. För att få lov att bygga sitt hus var bolaget de anlitat tvunget att höja markytan med två meter för att säkra bostaden mot översvämning.
– Men efter det har prognoserna blivit mycket sämre, säger Erik Pettersson.
Trots att familjens hus är relativt nybyggt – de flyttade in 2015 – liknar det ett vitrappat gathus från tidigt 1900-tal. Det är bara stockrosorna som saknas för att det ska se ut som en typiskt skånsk sommardröm. Men Erik Pettersson har svårt att njuta av den vackra miljön.
– Det finns en ständig oro. När vi precis hade flyttat hit var jag i kontakt med försäkringsbolaget som då sa att om det skulle bli aktuellt med evakuering får vi ersättning för ett motsvarande hus någon annanstans. Men marknadsvärdet för ett översvämmat hus på Näset är väl närmare noll. Det tänker man på nu när det verkar bli värre översvämningar.
Försäkringsbolagens grundläggande princip är att försäkra mot plötsliga och oförutsedda händelser. Men när en översvämning upprepas år efter år är det inte längre en plötslig händelse.
Områden kan avvecklas
Enligt Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på branschorganisationen Svensk Försäkring, är det på tiden att samhället börjar diskutera vad som kommer att hända med den bebyggelse som ligger i riskzonen för kontinuerliga översvämningar. Han efterlyser ett mer kritiskt förhållningssätt än vad han tycker sig se hos många av dagens kommunpolitiker.
– De är främst fokuserade på att kommunerna ska växa. Men nyproduktion längs de utsatta kustområdena måste stoppas, annars kan dessa områden komma att behöva avvecklas till följd av havsnivåhöjningen, säger han.
Staffan Moberg är klimatanpassningsexpert på Svensk försäkring.
Risker med vallar
Att ha en bostad som kontinuerligt översvämmas riskerar att bli en dyr historia – inte minst ur ett försäkringsperspektiv. Försäkringsbolagens grundläggande princip är att försäkra mot plötsliga och oförutsedda händelser. Men när en översvämning upprepas år efter år är det inte längre en plötslig händelse, framhåller Staffan Moberg.
– Då måste försäkringsbolagen höja premien och sätta den på en nivå motsvarande vad det kostar att reparera fastigheten och det blir ingen rimlig kostnad. Då kan de bestämma att man inte får försäkring för översvämning.
Staffan Mobergs råd – förutom att inte bygga i områden som riskerar översvämning – är att konstruera tillfälliga skydd såsom en vall. Men även vallar medför försäkringsrelaterade risker. I dagens bostadsförsäkringar finns undantag för dammgenombrott, vilket innebär att skador som skett till följd av att en damm brustit inte ersätts ekonomiskt. Och enligt Staffan Moberg kan vallar framöver komma att likställas med dammar.
– Om vallen brister kommer det att leda till omfattande skador på samhället och på sikt tror jag att vi kommer att göra undantag även för vallgenombrott.
Inte heller förstörelse på grund av erosion omfattas av försäkringsskydd, eftersom det räknas som en pågående skada i marken och det går inte att försäkra en skada som redan är påbörjad.
Vi trivs jättebra och vill inte flytta, men ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara det bästa alternativet.
Trots de uppenbara hoten från havet tror Staffan Moberg att försäkringsbolag kommer att kunna försäkra hus i riskzonen ett bra tag till.
– Försäkringsbolag jobbar med ettårsavtal. Värre är det för bankerna som sluter avtal på 30-40 år och som har huset som säkerhet för lånet. De är nog mer oroade än vi i försäkringsbranschen.
Vellinge kommun har skapat en informationsplats om vallen. Bland annat finns pelare uppsatta som visar hur hög den kommer att bli på de olika sträckorna.
Bild:
Izabella Rosengren
Funderar på att flytta
Staffan Moberg tycker inte att läget är akut riktigt än. De stora hoten kommer längre fram, resonerar han.
Men det gör inte Erik Pettersson lugnare. Han och familjen har börjat fundera på om det är bättre att flytta nu medan det fortfarande är attraktivt att bo i Skanör.
– Vi trivs jättebra och vill inte flytta, men ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara det bästa alternativet. Om tio år är problemen kanske så stora att värdet har rasat och vi i värsta fall inte kan flytta för att det blir en för stor ekonomisk förlust.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.