Förra året blev Storbritannien det första landet i Europa att godkänna labbodlat kött i djurfoder. Produkten har framställts genom att odla kycklingceller i laboratoriemiljö. Bilden är en genrebil).
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
När allt fler skaffar sig husdjur ökar belastningen på klimatet. Miljarder djur slaktas årligen för att bli katt- och hundfoder.
Nyligen godkände Storbritannien, som enda land i Europa, labbodlat kött i foder för husdjur – men meningarna om fördelarna går isär.
Idag står husdjur som hundar och katter för stora utsläpp på grund av deras köttrika diet. Och i takt med att antalet husdjur blir fler världen över ökar deras miljöpåverkan.
– Husdjurens klimatutsläpp är ett ämne som inte har utforskats särskilt mycket men vill vi minska förlusten av biologisk mångfald och bromsa klimatförändringarna är det viktigt att tänka på vilken mat vi ger våra husdjur, säger Peter Alexander, forskare i globala matsystem vid University of Edinburgh.
Storbritannien först i Europa
Tillsammans med andra forskare har han studerat den globala miljöpåverkan från produktionen av husdjursfoder. Forskarna kunde bland annat konstatera att en yta dubbelt så stor som Storbritannien varje år används för att producera torrfoder till katter och hundar. Och varje år släpper industrin ut mer växthusgaser än länder som Moçambique och Filippinerna.
Att göra hundarnas foder mer hållbart skulle kunna minska utsläppen med motsvarande 570 miljoner ton koldioxid varje år, vilket är mer än Storbritanniens totala utsläpp.
Ett sätt att minska utsläppen kan vara att ge husdjuren labbodlat kött. I juli förra året blev Storbritannien det första landet i Europa att godkänna det i djurfoder. Produkten, utvecklad av företaget Meatly, har framställts genom att odla kycklingceller i laboratoriemiljö. Försäljningen väntas komma igång under våren i mindre skala, varpå produktionen ska skalas upp de närmaste tre åren.
– Det finns inte tillräckligt med mark på jorden för att föda den ökande befolkningen och sällskapsdjuren genom traditionellt köttjordbruk. Odlat kött innebär att vi får mer utrymme för naturen, ett mer hållbart matsystem och att vi kan vara snällare mot andra djur, säger Meatlys vd Owen Ensor.
Idag slaktas sex miljarder djur varje år för att världens 470 miljoner hundar ska få mat, enligt Owen Ensor som hänvisar till uppskattningar publicerade i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.
– Att göra hundarnas foder mer hållbart skulle kunna minska utsläppen med motsvarande 570 miljoner ton koldioxid varje år, vilket är mer än Storbritanniens totala utsläpp. Det skulle även kunna frigöra ett landområde motsvarande Mexikos storlek.
Regeringen positiv till innovationer
Att Storbritannien är först ut i Europa med att godkänna labbodlat kött i husdjurskost tror Owen Ensor beror på den brittiska regeringens positiva inställning till den här typen av innovationer. Till exempel har regeringen satsat motsvarande 200 miljoner kronor på ett nytt forskningscentrum som ska utveckla klimatvänliga alternativ till animaliska proteiner. Även Brexit kan ha bidragit till att det går snabbare i tillståndsprocesserna, säger han.
– Vi har en regering som erkänner det odlade köttets enorma potential och bioteknik som ett sätt att nå våra hållbarhetsmål. Oavsett om det beror på Brexit eller inte har de moderniseringar av livsmedelsstrategin och flera satsningar som skett på sistone gynnat oss.
Innan produkten godkändes fick den genomgå flera inspektioner av olika myndigheter. De gick ut på att visa att den odlade kycklingen är fri från bakterier och virus, att de näringsämnen som används för att odla cellerna är säkra, samt att produkten är fri från GMO (genetisk modifierad organism), antibiotika, skadliga bakterier och tungmetaller.
Processen skiljer sig från den när labbodlat kött för mänsklig konsumtion ska godkännas, enligt Alex Mayers, vd för den ideella tankesmedjan Good food institute Europe.
– Det går betydligt snabbare när det kommer till foder, vilket gäller både EU och Storbritannien. Därför kommer vi antagligen att kunna köpa odlad katt- och hundmat i affärerna långt innan vi kan köpa odlade hamburgare och biffar, säger han.
Just nu finns det minst 45 företag i Europa som jobbar med att utveckla labbodlat kött – de flesta för mänsklig konsumtion, men några är specialiserade på husdjursfoder. Och allt fler forskare intresserar sig för ämnet, enligt Alex Mayers.
– Men odlat kött är fortfarande i ett tidigt skede i Europa. För att vi ska få överkomliga priser och för att det ska bli tillgängligt för alla måste regeringar investera mer i den forskning som behövs för att skala upp produktionen, säger han.
Kritik: ”resurskrävande och dyrt”
Samtidigt finns ett starkt motstånd i EU-länder som Frankrike, Österrike, Ungern, Rumänien och Italien som förbjudit industrin att producera mat från cellkulturer eller vävnader. Vissa kritiker hävdar att det är resurskrävande och dyrt. Peter Alexander är en av dem som är tveksam till om labbodlat kött, oavsett om det används i foder eller för mänsklig konsumtion, är mer hållbart i längden.
Även om det innebär mindre markanvändning är det en process som kräver mycket energi, säger han.
– Alltifrån tillverkningen av stålbehållare till att hålla rätt temperaturer och en steril miljö kräver energi. Om energin är hundra procent förnybar blir utsläppen uppenbarligen mindre men det finns en tendens hos förespråkarna att lyfta fram de siffror som talar till deras fördel.
Som exempel nämner han att de jämförelser som brukar göras mellan utsläpp från konventionellt kött och labbodlat kött utgår från det kött som ger allra mest utsläpp, som till exempel biff eller ren nötfärs.
– Det blir missvisande eftersom husdjursfoder oftast innehåller mycket lite rent kött och en stor del animaliska biprodukter.
I USA till exempel består en tredjedel av allt torrfoder från fjäderfä av biprodukter.
Hundar kan i princip äta vegansk kost medan det är svårare med katter.
”Folk bör skaffa mindre husdjur”
För att minska klimatavtrycket från husdjurens kost anser Peter Alexander att det totala antalet husdjur behöver minska, och att människor bör skaffa sig mindre husdjur.
– Man kan ha en hund som väger 10 kilo istället för 50, vilket innebär en femtedel så mycket mat.
Han tycker också att köttet i fodret kan blandas ut med mer vegetabilier och fler biprodukter.
– Hundar kan i princip äta vegansk kost medan det är svårare med katter. Men en tumregel är att ju billigare husdjursfodret är, desto större sannolikhet att det innehåller mindre kött – vilket innebär mindre utsläpp.
Owen Ensor från Meatly håller med om att vegansk kost kan passa vissa hundar.
– Men många vill ge sina husdjur kött. Därför tror jag ändå att odlat kött är det bästa alternativet som gör att människor kan ge det till sina husdjur utan att miljön påverkas negativt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.