Snart är det förbjudet att slänga textil i hushållssopor
Bild: Claudio Bresciani/TT
Dagens ETC
Varje år ökar svenskarnas konsumtion av textilier. Och en stor del av våra avlagda kläder slänger vi i hushållssoporna. Men från och med första januari är det förbjudet enligt lag.
Textilier måste då börja sorteras och lämnas in för återbruk eller återvinning.
– Det kommer att kräva ett nytt beteende och tankesätt, säger Maja Dahlbom på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Idag slänger vi svenskar nästan dubbelt så mycket kläder och textil i hushållssoporna än vad vi lämnar till återanvändning. Men den 1 januari i år är blir det förbjudet. Då måste både privatpersoner och företag börja sortera ut textil och lämna in för återbruk eller återvinning.
– Lagen kommer inte en dag för tidigt. Idag slängs det alldeles för mycket kläder som hade kunnat återanvändas, säger Maja Dahlbom, expert inom textil och cirkularitet på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kommunerna är ansvariga
Lagen införs på EU-nivå och i Sverige är kommunerna ansvariga för textilinsamlingen. Det innebär att de får bestämma om de själva ska sköta insamlingen eller lägga ut det på någon annan aktör.
– Vissa kommuner har valt att skriva avtal med second hand-aktörer som redan har insamlingskärl, säger Maja Dahlbom.
I Stockholms kommun gör man inga större förändringar förutom att utöka kapaciteten för att kunna ta emot större volymer textil, enligt Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.
– Till exempel utökar vi returrundan från 250 till 532 platser, säger hon.
Returrundan lanserades 2024 och är en lastbil som åker runt i Stockholm och samlar in avfall. Även satsningen på så kallade Pop-up-återbruk utökas, med containrar där folk kan lämna in avfall, på fler platser.
– Vi kommer fortsätta förbättra möjligheterna att ta emot textil. Men vi kommer inte att göra alltför stora investeringar som kostar en massa pengar innan vi vet om ansvaret ligger kvar hos oss, säger Alexandra Fleetwood.
Tanken är nämligen att ansvaret för avfallshanteringen av textil så småningom ska läggas på producenterna. Det finns ett förslag till EU-kommissionen men inget datum har ännu bestämts för när det ska implementeras.
”Producenter borde ta mer ansvar”
Malmö resonerar på liknande sätt som Stockholm i frågan. Karin Wikström, chef för avfallsavdelningen på VA Syd – som har hand om avfallshanteringen i Malmö och Burlöv kommun – anser att det är olyckligt att inte mer ansvar läggs på producenterna redan nu.
– Det finns långt gångna diskussioner på EU-nivå om att de ska ha ansvar, precis som det är för förpackningar idag. Därför tycker vi inte att det är ansvarsfullt för oss att investera i infrastruktur som kostar en massa pengar när det ska finansernas av dem om några år.
Hon anser att det kommunen kan ta ansvar för är en form av gemensam riktning och bredare kontroll. För att förenkla textilinsamlingen har Malmö, likt Stockholm, bland annat satsat på att utöka antalet pop-up-stationer.
I Göteborg har kommunen ingått samarbetsavtal med ett antal ideella organisationer som fastighetsägare kan anlita för att sätta ut insamlingskärl i tvättstugor, berättar Karin Wikström.
– Vi tittar på liknande lösningar. Textil är känsligare än annat avfall eftersom det inte går att återvinna om det blivit blött eller mögligt. Därför är torra miljöer som tvättstugor bättre än blöta miljöer.
”Förändringen kommer att kräva tid”
Enligt Maja Dahlbom kommer systemet generellt att bli mer hållbart när producentansvaret införs i hela EU. Då måste textil som samlas in följa den så kallade avfallshierarkin, som är gemensam för EU. Den innebär att den som ansvarar för textilavfallet i första hand ska se till att det återanvänds, och sedan materialåtervinns. Är det inte möjligt ska det brännas och i sista hand deponeras på en soptipp, säger hon.
– Men hela samhället behöver ställa om och tänka nytt vad gäller konsumtion överlag. Vi behöver använda det vi har tills det verkligen är obrukbart istället för att köpa nytt. Den här beteendeförändringen kommer inte hända över en natt, utan kommer att kräva tid.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.